Пищна церемония даде начало на 17-то издание на Европейското по футбол

Почетоха легендата Франц Бекенбауер, президентът на БФС Георги Иванов бе в ложите на „Алианц Арена“

С грандиозна церемония, каквато повелява на голям международен форум, бе открито 17-то издание на Европейското първенство по футбол в Германия.

Редица танцьори в различни цветове се включиха в пищното откриване на Евро 2024. Дизайнерът Карлос Наварете – Патиньо е творчески директор на церемонията, а хореографът Читлаи Кабайеро се стреми да постигне хармоничен баланс между създаването на изключителни запомнящи се преживявания и запазването на чувството за човешка топлина по време на творческия процес. Сред ключовите послания бяха „Идваме заедно“, „Добре дошли в Германия и нейните градове-домакини“ и „Публиката се обединява“.

Естествено, не мина и без музика, като песни на живо изпълниха Робин Шулц, Леони, Ле Шуук и Топик. Разбира се, прозвуча и химнът на Евро 2024 – „Fire“.

На трибуните на „Алианц Арена“ бе и президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов – Гонзо. Сред официалните лица беха президентът на УЕФА Александър Чеферин, президентът на ФИФА Джани Инфантино, както и канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Преди първия съдийски сигнал на двубоя между Германия и Шотландия бе почетена легендата на германския и световен футбол Франц Бекенбауер, който си отиде от този свят на 7 януари тази година.