Пияни шофьори отиват на съд в Пловдив

Районната прокуратура в Пловдив внесе обвинителни актове срещу двама шофьори за управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда – престъпление по чл. 343б от Наказателния кодекс.

36-годишният Петър К. отива на съд за това, че на 7 ноември 2015 г. в Пловдив е управлявал лек автомобил марка „Ленд Ровър“ с концентрация на алкохол в кръвта 2.35 промила, установено с техническо средство „Алкотест-дрегер“. Мъжът е бил осъден през 2009 г. за същото деяние на „пробация“ за срок от една година.

На 7 ноември 2015 г. към 3 часа през нощта Петър се движел по бул. „Христо Ботев“ в Пловдив с лекия си автомобил. По същото време друг шофьор пътувал с колата си по същия булевард. Водачът видял, че Петър е спрял колата си по средата на пътното платно, и подал звуков и светлинен сигнал да се отмести, за да се разминат.

Петър обаче не реагирал. Непосредствено сред това до колата му спрял патрулен автомобил на полицията и служителите констатирали, че водачът лъхал на алкохол. Взетата проба с дрегер отчела концентрация на алкохол в кръвта. Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият се е признал за виновен.

На съд по същото обвинение е предаден и 60-годишният Салимехмед М., който е управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта 2.71 на хиляда.

На 26 юли 2015 г. към 18.30 часа, след като бил пил алкохол, той тръгнал с лек автомобил марка „Фолксваген Пасат“ към пловдивското село Брани поле, криволичейки по пътя. Когато минавал покрай къща на ул. „Паисий Хилендарски“ в Брани поле, не успял да овладее колата и с врязал в оградата.

Въпреки това продължил пътя си и малко по надолу по улицата се ударил в паркиран джип „Опел Фронтера“. Спрял автомобила и се преместил на задната седалка, където го намерили полицейските служители. Разпитан в хода на досъдебното производство, Салимехмед се признал за виновен. По делата са извършени експертизи, разпитани са свидетели.

Подобни статии

Top