„Пиянството на един народ“ представи комитет „Родолюбие“ в Пловдив (СНИМКИ)

„Пиянството на един народ“ представи в пловдивския парк „Лаута“ комитет „Родолюбие“. “Живите картини“ пресъздадоха възторга на българите в навечерието на Априлското въстание.

Облекла, униформи, автентични оръжия от епохата – пушки, саби, ятагани, каракулаци бяха използвани от участниците, за да се пресъздаде по-действително и образно възрожденския дух на епохата. Всички, които по традиция се разхождат в почивния ден в парка, получиха и нагледен урок по история и българщина. Някои от тях взеха уроци и по боравене с оръжие.

„Винаги досега сме показвали избухването на самото въстание. А никога не е показвано най-важното – това, което и поетът е казал: че „тайно и полека народът порасте на няколко века“, посочи председателят на комитет „Родолюбие“ Веселин Петков.

Първата сцена от възстановката представи създаването на революционен комитет и полагането на свещена клетва пред Бог, Род и Родина. Вторият епизод показа подготовката на Въстанието или по-известното от Вазовия роман „Под игото“ – „Пиянството на един народ“.

Поводът за възстановките бе 140-тата годишнина от Априлското въстание през 1876-та година.

Подобни статии

Top