Плакати „Протест“ на пловдивските линейки

Работещите в спешна медицинска помощ в Пловдив подкрепят столичните си колеги, които отново протестират и настояват за повишаване на заплатите и защита на екипите. На линейките са поставени плакати с надпис „Протест”, но обслужването на пациентите продължава. Медици са категорични, че в Пловдив големият проблем не е агресията на пациентите, а недостигът на лекари.

Заради унизителните условия и ниските заплати няма достатъчно екипи на Спешна помощ. В Пловдив работят около 5-6 екипа на денонощие, а трябва да бъдат поне двойно повече. С отделянето на спешните центрове от неотложна помощ заплатите намаляват и лекари масово се насочват към места с по-високо заплащане. Основното възнаграждение в центъра е около 700 лв, а заплатите в спешните отделения на частните болници започват от 1300 лева.

Предупреждаваме всички хора, че намаляме екипите. Моля ви, не звънете за неспешни случаи. За температури, главоболие и болки в краката търсете личните си лекари. Не можем да обслужим целия Пловдив и околните села. Пет екипа работят нощна смяна, обясни д-р Екатерина Анева.

Заплащането не е единственият проблем. Служителите често са връщани заедно с пациентите си от болниците с въпроса „Защо ни ги карате при нас?”. Лекарите призоват пловдивчани да звънят в спешна помощ само при наистина спешни случаи.

Проблеми създават здравно-неосигурените лица, които използват спешния номер за лесен достъп до здравната система, както и фактът, че диспечерите на единния телефон 112 не са медицински специалисти и само препредават съобщенията.

 

Подобни статии

Top