Пламена Миткова с личен рекорд в спринта на международния турнир „Академик“

Божидар Саръбоюков започна сезона с убедителна победа в скока на дължина

Избраните за „Атлет и атлетка на България“ за 2023 година Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова откриха новия лекоатлетически сезон с победи.

На международния турнир „Академик“, който се проведе в столичната зала „Фестивална“, Саръбоюков постигна успех в корорнната си дисциплина скок на дължина. Той направи опит от 7,87 метра още в първия си опит, който му осигури победата. 19-годишният атлет от Харманли направи още два успешни опита – от 7,84 метра и 7.79 метра, както и три фаула.

Втори със 7,04 метра остана Зинга Фирмино, а трети с 6,94 е Калоян Айранов.

При жените Пламена Миткова, която също традиционно се състезава в скока на дължина, избра да стартира в бягането на 60 метра. Тя стигна до победата с време от 7.43 секунди във финала, което е нейно лично постижение. Пловдивчанката ще се завърне към скоковете още през следващата седмица, когато ще стартира на турнир в Люксембург.

Втора след Миткова финишира Димитра Цукала от Гърция със 7.57 секунди, а трета със 7.59 остана Виктория Георгиева. 

В други по-интересни стартове от днешния ден победи постигнаха Иван Иванов в бягане на 800 метра при мъжете с 1:50.17 минути и Лиляна Георгиева в бягането ан 800 метра при жените с 2:10.74 минути. В спритна на 60 метра при мъжете победата е за гръка Теодорос Вронтинос с 6.77 секунди.

Източник: БТА, Снимка: Списание „Атлетика“