Планината през погледа на Емилия Арабаджиева във „Възраждане“

Пловдивската галерия „Възраждане“ представя художничката Емилия Арабаджиева. Изложбата с нейни картини, озаглавена „Зелената душа на планината“ ще бъде открита навръх 3 март – Националния празник на България и ще остане в галерията до 16 март. 

„В тази колекция картини ние опознаваме една нова Емилия Арабаджиева, чуваме нови звуци от нейната художническа лира. Пейзажи, които ни шептят за зелената душа на планината. Пейзажи меки и деликатни, в нежни, поетични тонове. Прелестна заобленост на формите и сладко спокойствие в женствените извивки на баирите. Емилия е запечатала ниската планинска природа в нейното омиротворение и тишина. Усеща се любовното отношение между художник и натура и всяка картина е като мажорно преклонение пред красотата на ширналите се до хоризонта зелени и меки природни форми“, казва галеристката Краси Алексиева.

Емилия Арабаджиева е родена в Пловдив.  Завършила сценография в Художествената академия – София, в класа на проф. Асен Стойчев през 1976 г. Още по време на следването си в София работи на хонорар в БНТ, съвместно с художника Борис Ахчийски и режисьорите Милен гетов, Хачо Бояджиев и Любен Морчев. При завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ-Пловдив телевизионни постановки с режисьорите Теофана Преславска, Андрей Мирчовски и др. Сценограф и на две постановки в Куклен театър, Пловдив: „Меко казано” на Валери Петров с реж. Елена Владоваи „Ние врабчетата” на Радичков с реж. Камен Арсов. От сезон 1979-1980 до 1989 г. работи като щатен сценограф в драматичен театър „Н.О. Масалитинов”, Пловдив. Там реализира 11 постановки с режисьорите Румен Чакъров, Николай Ламбрев, Николина Томанова, Руси Карабалиев, Андрей Калудов, Константин христов, Симеон Димитров и др. Има осъществени две постановки в театър „Алтернатива”, София –  „Ромео и Жулиета” на Шекспир и „Да умреш от смях” на Я. Янчовски с реж. Владо Прашчаров. По това време работи и като преподавател в СХУ за сценични кадри, Пловдив и лектор по Художествено оформление на спектакъла в Пловдивски университет. От 1992/93 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, а от 2005 г. хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив. Художник на документални филми  – „Сказание за българската земя”, „Великолепието на Армира” и др. Има издадена книга „История на костюма“.

 

Подобни статии

Top