Плащаме 1,50 за паркиране в центъра на Пловдив от 1 май

Увеличават синята зона в Пловдив

Лев и 50 ст. ще плащаме от 1 май за паркиране  в тесния и широк център на Пловдив! Това реши Общинският съвет в града под тепетата на редовното си заседание днес. С бурни дебати бе приета новата цена, която ще се плаща и в събота, а опозицията гласува изцяло против.

Срещу предложението се обявиха съветниците от Патриотичен фронт, ДСБ и БСП. Патриотите първи скочиха и поискаха такса, завишена с една стотинка. Александър Сиди от ВМРО-БНД бе категоричен: „Готов съм за дебат да се ограничи времето за паркиране, ако трябва да се увеличи таксата на 5, дори и на 10 лева, но да има сериозни мотиви за това“. Сиди настоя точката да се оттегли, но предложението му не бе прието.

Патриотите бяха подкрепени от лидерката на ДСБ в Пловдив Пепа Деведжиева и колегите й. Иван Петков от БСП също се присъедини към недоволството на опозицията с репликата: „Никой в Общинския съвет не кара колело!“. Репликата му предизвика бурен смях в залата.

Зам.-председателката на местния парламент от ГЕРБ Радослава Ташкова пък заяви от трибуната, че Синята зона не е социална услуга. „Не може да си паркираш колата за 3 или 4 часа в центъра, пък да искаш въздухът да бъде чист“, категорична бе Ташкова. Подкрепи я и колегата й Пенчо Малинов: „В големите европейски столици дори да минеш през центъра се иска такса“, посочи съветникът.

Младата и красива Теодора Халачева от БСП пък поиска на официални празници паркирането да е безплатно. Предложението й не беше прието.

По време на дебатите кметът Иван Тотев обяви, че реалните места в Синята зона са 660. Издадени били и 1030 пропуска, като тези хора реално паркирали, без да плащат. Имало също 384 са служебни абонамента. По думите му зоната била претоварена, но пък носела добри приходи. 3,7 млн. били постъпленията за година, а разходите възлизали на 2 млн. лв. Според Тотев тази година реалните приходи щели да надхвърлят 2 милиона.

В крайна сметка съветниците приеха предложението с 29 гласа „за“, 15 против и 1 въздържал се.

 

 

Top