Плащат гарантираните влогове от КТБ до края на ноември - DC news

Плащат гарантираните влогове от КТБ до края на ноември

Разрешиха на КТБ и банка Виктория платежни операции

До края на ноември ще бъдат изплатени гарантираните влогове до 196 000 лева на депозантите в Корпоративна търговска банка. Още днес или най-късно във вторник сутринта БНБ ще подготви отчет за трезора, който да обхваща времето до 31 октомври.

Очаква се той да отчете отрицателен собствен капитал и това да доведе до законовото задължение на Централната банка да отнеме лиценза до пет дни след обявяването на данните. Според банкови юристи, ако във вторник БНБ обяви отчета, то в четвъртък лицензът на Корпоративна може да бъде отнет.

Не по-късно от 20 дни след решението на БНБ за отнемане на лиценза започва изплащането на гарантираните влогове. Този срок от почти три седмици е предвиден, за да може Фондът за гарантиране на влоговете да събере нужните средства. Преди дни неговият шеф Росен Николов обяви, че институцията е готова, което означава, че изплащането може да започне и доста по-рано.

Не са гарантирани средствата на държавата и общините, както и влоговете с индивидуално договорени по-добри условия от тези, които банката публично предоставя. Вложителите с по-големи суми стават кредитори на трезора. Те може да получат част от парите си, след като в банката влезе синдик и разпродаде активите на трезора.

След осребряването на имуществото или продажбата се погасяват задълженията към кредиторите в определен ред, при недостиг на средствата те се разпределят по съразмерност.

В петък пък партиите в парламента се отказаха от спасяването на трезора и върнаха топката на БНБ. До обяд в петък депутатите все още имаха намерение да се опитат да спасят трезора. Тогава обаче гуверньорът на БНБ Иван Искров прочете в пленарна зала последното писмо на консорциума между ЕПИК, Оманския фонд и „Джемкорп“.

Условията, поставени от него, възмутиха депутатите и особено лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Генерала събра парламентарната си група. Тя реши да оттегли точката, която предвиждаше удължаване на срока и предоставяне на възможност БНБ да получи още малко време за преговори с инвеститора. След като Искров прочете кореспонденцията, Борисов я нарече „нагло писъмце“.

В неделя обаче НПО „Ние гражданите“ излязоха със специална декларация, в която настояват главният прокурор Сотир Цацаров да провери шефа на БНБ Иван Искров, който според неправителствената организация е „изопачил предложението на тройния фонд за оздравяване на КТБ“.

 

Източник: standartnews.com

Подобни статии

Top