Плевнелиев: Пловдив – основен двигател в IT и аутсорсинг сектора

outsoursing (3)

Само за една година България се качва с 11 позиции нагоре в световната класация на най-атрактивните аутсорсинг дестинации и вече е трета в света. Това заяви при откриването на бизнес форума „Аутсорсинг дестинация България“ в Пловдив президентът Росен Плевнелиев. По думите му софтуерната индустрия формира 1,74 на сто от брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната, като 60 процента от продажбите в сектора са износ за САЩ, Канада и Западна Европа. Държавният глава посочи, че Пловдив и София са лидери в развитието на IT-сектора и припомни, че в града под тепетата в тази сфера работят 80 фирми с над 5000 работни места.

България е една от най-привлекателните дестинации за аутсорсинг бизнеса, заяви при откриването на аутсорсинг форума в Пловдив вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя съобщи, че се подготвят и два законопроекта във връзка с електронното управление – Закон за електронната идентификация, който ще гарантира висока степен на сигурност и Закон за електронното управление, който регламентира създаването на нова агенция за електронно управление.

Успоредно с това работим и за концептуалното изграждане на тази база и инфраструктура, която ще позволи въвеждането на електронни услуги от администрацията така че да започнем прогресивно и надявам се бързо да намаляваме този дял на услуги, при които гражданите и бизнеса се явяват посредници между отделните институции в държавата, посочи Бъчварова.

В Пловдив за две години IT- и аутсорсинг инвеститорите са се увеличили от 2 на 80. Анализаторите прогнозират, че ако сега заетите в тази сфера специалисти в града под тепетата са близо 5000, през следващите три години техният брой ще се увеличи двойно.

България вече е достигнала нива на зрялост, компаниите вече са узрели, за да предизвикат интерес в аутсорсинг индустрията, ние очакваме от България да дава работа на повече такива специалисти от тези индустрии и това е важно за нас. Смятам, че това е бизнес на бъдещето, че е бъдеща индустрия, за пример можем да вземем Полша, която го разви много като индустрия, тя също така разви свой собствен пазар, което позволи за още по-голям растеж, категоричен беше  Стефан Фрике – изпълнителен директор и ръководител на Консултативния съвет  на Германска аутсорсинг асоциация.

Във форума в Пловдив участваха представители на повече от 100 компании от IТ- и аутсорсинг индустриите.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top