Плевнелиев ще оглави комитета за 130-годишнината от Съединението

Пловдив ще бъде център на честванията на 130-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това съобщиха членовете на националния инициативен комитет, който бе учреден за организация на програмата за отбелязване на кръглата годишнина. Президентът Росен Плевнелиев е приел да председателства комитета, съобщи съветникът му по културата Мартин Иванов.

Онлайн игра, посветена на Съединението, научна конференция, поход по следите на българската армия от Сръбско-българската война са само част от събитията, включени в програмата на честванията за 130-тата годишнина от Съединението.

Целта ни е да направим повече национални събития и да постигнем по-голяма масовост, като основната ни цел е да достигнем до повече ученици и студенти, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов.

Искаме да се опитаме да излезем от стандартните утвърдили се мероприятия – марки, почетни плакети, медали, ордени, а да се отиде до неща, които ще достигнат до по-широк кръг от хора, поясни Мартин Иванов.

От следващата седмица в Историческия музей всеки ден ще се провеждат открити уроци за ученици от различни училища за Съединението, съобщи директорът Стефан Шивачев. Търси се и по-различен ъгъл, от който да бъде погледнато това историческо събитие.

Тук в музея, а доколкото си спомням и в архива в Пловдив, има великолепна колекция от снимки и литографии на Съединението, взети от различни вестници от военните ни художници. Но няма анализ. Аз поне не съм срещал някакъв анализ на тези снимки и литографии, посочи проф. Иван Илчев – ректор на СУ „Климент Охридски“.

В комитета влизат представители на различни министерства, организации и институции. Сред тях са министрите на отбраната, културата и образованието – Николай Ненчев, Вежди Рашидов и Тодор Танев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, ректорите на Софийския и Пловдивски университети проф. Иван Илчев и проф. Запрян Козлуджов, директорът на НИМ – проф. Божидар Димитров и др.

Подобни статии

Top