Плевнелиев пристига в Карлово за поклонението пред Апостола

 

Държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в Карлово за участие в тържествената програма за отбелязване на 178 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Програмата започва в 21.00 часа на пл. „Васил Левски“ в Карлово.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово. Росен Плевнелиев ще поднесе венец пред паметника на Апостола в Карлово, а от 21.40 часа ще се проведе тържествена заря по случай годишнината от рождението на Васил Левски.

Празниците по повод 178-та годишнина от рождението на Левски утре започват от 09:00 часа, когато ще бъде отслужена Тържествена света литургия в Храм „Св. Николай”.

От 10:00 часа ще бъдат поднесени цветя на гроба на Гина Кунчева, майка на Апостола. От 10:15 часа започва традиционното литийно шествие от храм „Св. Николай” – ул .”Ал. Стамболийски” – ул. „Ген. Гурко” до пл. „20-ти юли”.

В 10:30 часа е тържественият ритуал по издигане знамената на Република България и град Карлово на площад „20-ти юли”, а веднага след това и молебенът за благоденствието на града и жителите. Пак там ще бъде посрещнат националният туристически поход „По стъпките на Васил Левски”.

Тържествата за деня, който е и празник на град Карлово, продължават с представяне на ТК ”Старинно Карлово” и българските занаяти „Минало, настояще и бъдеще”, от 10:30 часа. От 11:15 часа е предвидена литературно-музикална програма в НМ „Васил Левски”. Тогава музеят ще получи като дарение бронзов портрет на Левски от известния български скулптор Йордан Гаврилов. От 16:00 часа ще се състои Литературен салон в  зала „Васил Караиванов”. В 17:00 часа започва Национален музикален преглед на общинските организации на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва на площад „20-ти юли”. В 20:20 часа ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет – НМ „Васил Левски”, а в 21:00 часа започва Тържествен митинг-заря на площад „Васил Левски”.

 

Подобни статии

Top