Пловдивската полиция отваря врати в петък - DC news

Пловдивската полиция отваря врати в петък

В навечерието на Професионалния празник на българската полиция – 8 ноември, в петък във всички районни полицейски управления на областната дирекция на МВР и в сектор „Специализирани полицейски сили” ще се проведе Ден на отворените врати.

От 10 до 12 часа гражданите и гостите на Пловдив ще могат да посетят полицейските подразделения, където началниците на районните управления ще представят основните дейности на служителите, ще покажат и демонстрират полицейско оборудване, техника, въоръжение и автомобили.

Инспекторите детска педагогическа стая ще представят пред организирани групи от детските учебни заведения най-важните моменти засягащи безопасността на движението и опазване на децата при предвижването им от дома до учебното заведение и обратно, действията им при среща с непознати, както и начините за връзка с полицията. Посетителите ще бъдат запознати от полицейските служители с причините, способстващи извършването на грабежи, престъпления и нарушения на обществения ред.

Ще бъдат отправени съвети за действията, които трябва да предприемат гражданите при условие, че са жертви на престъпления и злоумишлени обаждания, а също така за предпазване от телефонни измами, укрепване и сигурност на домовете.

Гостите ще имат възможност от близо да разгледат приемните помещения в районните управления, служебните кабинети, полицейските автомобили и използваното от полицията оръжие и помощни средства. Служителите от сектор “Специализирани полицейски сили” ще покажат специализирано полицейско оборудване за борба с масови безредици, различни видове оръжия, използвани в дейността им – късо и дълго оръжие, тейзъри, гранати със сълзотворен газ, противогази и щитове.

В сектора ще бъдат изложени и мотоциклети, използвани от специализираното звено „Сигма”. Служители от група “Водачи на служебни кучета” ще представят своите служебни кучета, обучени в различни направления – за откриване на взривове и следи. Гостите ще могат да посетят и тренировъчните зали.

От 14.30 часа на 7 ноември във Второ районно управление е организирана Детска полицейска академия с 17 участници на възраст между 12 и 17 години от Център за социална рехабилитация и интеграция на деца от рискови групи “Ига” в Пловдив.

По време на срещата са предвидени беседи и демонстрации, чрез които на децата да бъдат представени някои от основните направления на професията “полицай” – разследване на престъпление, снемане на отпечатъци, действия по опазване на обществения ред. Участниците ще научат в какви случаи могат да се обръщат към полицията за помощ и съдействие, какви са последствията от употреба на различните наркотични вещества, как да се предпазват от въвличането им в трафик и незаконни дейности и др.

Освен основните атрибути, използвани от полицаите в изпълнение на служебните им задължения, децата ще видят отблизо дежурната част и помещенията за задържане. В края на посещението си ще получат грамота за успешно завършена „Полицейска детска академия”.

В двора на полицейското управление гостите ще имат възможност да разгледат мотоциклети и оборудване на специализираното звено „Сигма”. Предвидена е и демонстрация със служебни кучета за откриване на наркотични вещества и залавяне на престъпник. Също така ще бъде изложен и противопожарен автомобил, а служители от РДПБЗН – Пловдив ще запознаят посетителите с работата на огнеборците.

Подобни статии

Top