Пловдивските акушери отпразнуваха Бабинден (СНИМКИ)

По стародавен български обичай в пловдивската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ отбелязаха Бабинден. Старшата акушерка на болницата Виолета Ветринска ритуално поля ръцете на началника на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Хагоп Карагьозян и нарече: „Колкото пръски, толкова бебета. Всички раждания да бъдат леки. Здрави и хубави бебета“.

„Надяваме се тази година да е още по-берекетна. Ще се постараем с всички сили да го постигнем. Здраве и нови успехи на цялата болница“, пожела д-р Карагьозян.

„Под тази стряха за една година се родиха 253 бебета. С гордост обявявам, че момичетата са 130, а момчетата – 123“, заяви  управителят на МБАЛ „Свети Пателеймон“ доц. д-р Петко Недев при тържественото отбелязване на Деня на родилната помощ.  Той допълни, че не само на Бабинден, а всекидневно лекарите и акушерките от болницата са на голяма почит и уважение.  „Искам да ви благодаря за труда и професионализма и да ви пожелая още много и здрави бебета“, каза доц. д-р Недев. Управителят на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ обяви, че специален подарък за Бабинден е обновяването на акушеро-гинекологично отделение, което ще е бъдещото бижу на болницата.

2016-та ще донесе много бебета – това, показа ритуалът на Бабин ден в МБАЛ “Пловдив” днес. Питата се разчупи на толкова много парчета, че началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Димитър Йончев не успя да скрие радостта си. “Момичета или момчета – не е толкова важно. По-важното е, че годината ще донесе много деца и радост в домовете”, каза д-р Йончев. По стара традиция той изми ритуално ръцете си с вода и сапун, както всички, които бабуват на бебетата и разчупи питата.

Бебетата, които 2016 вече донесе, бяха орисани от началника на АГ отделението д-р Йончев и Дияна Троплева, изпълняваща длъжността старша акушерка. Според традицията на новородените момиченца и момченца, и майките им, бе закичена мартеничка – червен и бял конец за здраве.

Повече деца за 2016 пожела и директорът на болницата доц. д-р Георги Йорданов – така, че да надминат родените през 2015 година 1260 бебета. “Но и да продължат традицията на близнаците и тризнаците”, добави доц. Йорданов, припомняйки за родените през миналата година в МБАЛ “Пловдив” тризначки.

В Калековец за Бабинден четоха Устава на новите баби и пожелаха два пъти повече бебета тази година.

„Всяка баба е длъжна да става рано, за да приготви закуска на цялата фамилия. Длъжна е обаче да отваря вратите внимателно, без да тропа, за да не събуди снахата или зетя. Самата тя не сяда на закуска с младите, защото трябва да приготви обяда. Неин ангажимент е да измие чиниите, да избърше праха, да нахрани животните и да измете къщата и двора.“

Още куп задължения разбра, че ще изпълнява Цвета Райчева, която на днешния Бабинден бе приета за член на Дружество на бабите от с. Калековец в община „Марица“.  По стара традиция  Уставът на новите баби бе прочетен в дома й, където жената, на която през миналата година се родило първото внуче, прие представителки на дамската организация.  Ангажиментите не я стреснаха и тя с радост заяви: „Приемам!“

Преди това десетина баби потеглиха от центъра на Калековец на каруца. Всички бяха натъкмени с народни носии и с китки на главите. И тъй като кочияшът беше мъж, а празникът е изцяло женски, набързо го преоблякоха – вързаха му престилка и му сложиха кърпа на главата. Запяха под съпровода на оркестър и потеглиха към дома на Райчева. Докато Таня Ботева изкъпе 9-месечната Виктория, на която бабувала, останалите се гощаваха с топла погача и вдигаха наздравици с червено домашно вино за здравето на домакините и на бабите. Пожелаваха си през 2016-а година новородените бебета да бъдат поне 50, или два пъти повече, отколкото през миналата. Според обичая Цвета поливаше на Ботева, а след това й подари кърпа и сапун. Баба Таня върза на детето паричка и чесън, за да расте здраво и силно.

Като тръгнаха от дома на Райчеви, бабите качиха Цвета на каруцата и потеглиха към следващата къща, за да обиколят всички родилки от миналата година и да приемат новите баби за членове на сдружението.

Празникът продължи вечерта в читалище „Пробуда-1927“, където Женският битов хор поздрави бабите с народни песни, а децата от детско-юношеския танцов състав „Тракийци” играха за тяхното добро настроение. Гост на тържеството беше кметът на селото Йордан Цаков /Коалиция „Народен съюз”/, когото жените почерпиха с погача, сирене, луканка, различни гозби и сладкиши, вино и ракия.

Подобни статии

Top