Пловдивските акушери празнуват Бабинден

Денят на родилната помощ отбелязват днес в МБАЛ „Пловдив“. По стара традиция завеждащият отделението по акушерство и гинекология д-р Жорж Пелев ритуално ще измие ръцете си с вода и сапун, както всички, които бабуват на бебетата. След това ще разчупи питата, която ще покаже много ли бебета ще се родят през 2015-та, каквато е тенденцията в болницата през последните три години, както и дали момченцата, или момиченцата ще вземат превес.

Традиционно ритуалът ще бъде във фоайето на отделението на 4-я етаж в бившата Окръжна болница точно в 8:00 ч.

Също по традиция директорът на МБАЛ „Пловдив” доц. Георги Йорданов ще награди за празника лекари, сестри и акушерки от отделенията по неонатология и по акушерство и гинекология. Като ръководител съм изключително щастлив, защото в последно време при нас започват работа все повече млади лекари, заяви д-р Пелев.

Той съобщи, че в болница „Пловдив” през 2014-а година са изплакали за пръв път 1492 бебета.

Денят на родилната помощ ще бъде отбелязан и в МБАЛ „Свети Пантелеймон“. В 10:30 ч. там ще се състои традиционния за Бабинден ритуал, в който ще се включи началникът на Отделение „Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина“ в болничното заведение д-р Хагоп Карагьозян.

На празника в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ ще присъстват също управителят на общинското здравно заведение доц. д-р Петко Недев и много гости.

Общо 316 бебета са се родили в Пловдивска област от началото на годината досега, сочат данните от Информационната система за ражданията на Министерство на здравеопазването. За миналата година в региона са проплакали 7079 новородени.

Подобни статии

Top