Пловдивските надзиратели с минута мълчание в памет на загиналия граничен полицай (СНИМКИ) - DC news

Пловдивските надзиратели с минута мълчание в памет на загиналия граничен полицай (СНИМКИ)

Трийсетина надзиратели излязоха днес на мълчалив протест пред Затвора в Пловдив. Недоволството им бе предизвикано от неспазването на Закона за МВР в частта му за социалния пакет допълнителни плащания за служителите на местата за лишаване от свобода.

Протестът на пловдивските надзиратели започна с минута мълчание. Точно в 9:30 часа пред кафенето на затвора всички служители, които не бяха на смяна, сведоха глави в знак на почит към загиналия граничен полицай Асен Асенов. „Всички ние работим при подобни условия, коментира пред DCNES председателят на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров.  „Аз лично във всички наши сайтове и Фейсбук страницата на синдиката съм приканил колегите, които желаят, публикували сме и банкови сметки. Той е един от нас, наш колега. Това може да се случи на всеки един от нас, защото не виждам държавата да се грижи за тези, които й служат. Недопустимо е, вие видяхте, с допотопна техника момчетата пазят държавната граница“, допълни Петров.

Служителите от местата за лишаване от свобода и арестите протестират днес в цялата страна. Решението беше взето единодушно на заседание на браншовия синдикат в Пловдив преди празниците. Протестните действия започнаха още през септември, а кулминацията им ще бъде на 10 януари в София.

„Изпратихме писма с нашите искания с настояване да се спазва именно тази част на закона до всички държавни институции, но за съжаление нямаме отговор от тях и ще продължаваме да си търсим правата си“, посочи Петров.

Атанас Пашов работи в системата повече от 21 години. „Излязохме, защото искаме достойно възнаграждание за положения от нас труд. Да ни се заплаща нощния труд, както зе заплаща на другите. Да ни се заплаща също така, когато сме на повикване, на национални празници“, каза Пашов.

На 10 януари, събота, служителите на затворите ще излязат отново на протест, този път в столицата. Там ще се проведе шествие, което ще започне от Министерство на правосъдието и ще премине покрай финансовото министерство и сградата на правителството. Протестът ще приключи пред парламента.

 

Подобни статии

Top