Пловдивските пожарникари получиха оборудване от Торонто (СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов призова служителите на полицията и на пожарната да не позволяват да бъдат използвани. В Пловдив тази вечер той заяви категорично, че нито заплатите им, нито порционът са променяни.

Борисов обяви, че днес е разписал постановление за изразходването на повече от 3 милиона лева за подмяна на гуми на специализираните автомобили, и за други необходими материали и консумативи за двете служби. От тях 700 хил. лв. са за ремонт на автомобилния парк на МВР. Половин милион лева ще бъдат дадени за специалните полицейски сили. Други 720  хил. лв. са за доставка на зимни автомобилни гуми, за да могат да бъдат сменени през почивните дни.

Ще бъдат доставени 2000 акумулатора за патрулните коли на полицията за общо 200 хиляди лева, а също и гориво за отопление на основинте структури на МВР, включително на Елхово и Смолян – 600 хиляди лева. За подобряване на условията в приемните за граждани са заделени 100 хиляди. За доставка на компютърни конфигурации и принтери за 28-те областни дирекции и 4-те главни дирекции са предвидени 700 хиляди лева.

Други 180 милиона лева отиват за актуализация на бюджета за заплати. Ако това е причина да искат да събарят държавата, да продължават да го правят, разпали се Борисов.

В най-голямата криза, 3,8% дефицит взех за втори път държавата, оставих им я на 0,45. Това са няколко милиарда дупка. Това че полицията, митниците, данъчните, прокуратурата работят добре, тази дупка от над 2 млрд. я запълнихме. Днес г-жа Буруджиева разправяше къде са отишли парите. В дупката, която правителството на Орешарски остави, там са тези пари. Плюс 100 млн. дадохме за пенсионерите за Коледа и Великден. И сега сме предвидили пак по 50 млн. повече – и за Коледа, и за Великден на нашите майки и бащи. Над 100 млн.лв. дадохме на тютюно производителите повече дотация, защото и нашите братя, предимно мюсюлмани, в тези райони трябва да ядат. А друго, за съжаление в тези райони не можем да ги накараме да правят. Над 50 млн. за животновъдите допълнително. Милиарди взехме от земеделието. Със сто милиона старите магистрали оправяме. 45 млн. повече за правосъдната система. Говорим само за 2015-та година. 20 милиона за Спешната помощ, да увеличим и на тях заплатите. Увеличихме с 20 милиона и на учителите заплатите. На социалните работници 10%. Всяка цифра ми е минала през главата, посочи премиерът.

Днес той е разпоредил на финансовия министър да задели пари, за да бъдат закупени нови над 200 микробуса и автомобили за специалните полицийски сили за превозване на бежанци.

Моля ви, не се подвеждайте! Година и нещо се харчеха само пари от бюджета. Сега 80% от парите, които влизат в държавата са от европейски фондове, които всички, до един бяха спрени, преди да дойде пожарникарят Борисов при вас. Това са милиарди, които влязоха в държавата. 2 милиарда и 400 милиона сме събрали повече от контрабандистите. И ако вие допуснете, пожарникарите и полицаите вас да ви използват срещу направеното дотук, аз в цифри говоря, греха ще си го носите вие – допълни министър-председателят.

Аз, виждате, дори непримирими врагове с владиката ги събирам и ако не работят заедно за благото на Пловдив, владиката ще ги накаже. Така че, кажете и на вашите колеги, аз съм бил тук в тази пожарна също, съм спал и живял. Старите пожарникари знаят, че не съм дал пожарникар да влезе преди мене в огъня пет години. И някой да приказва, че аз не милея вас, милея за всичките. И ви обясних какво сме направили за тези години. Включително благодарение на вашия и нашия труд бежанците заобикалят България. И днес граничарите се справиха прекрасно на Елхово.

Премиерът присъства на връчването и освещаването на дарение от 1600 комплекта противопожарно облекло за огнеборците в Пловдив. Оборудването идва от Торонто, Канада със съдействието на новия областен управител на Пловдив Здравко Димитров. На церемонията присъстваха ощеи директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Николай Николов, досегашният областен управител Розалин Петков и кметът Иван Тотев.

Лично митрополит Николай, който за първи път стъпи в пловдивската пожарна, освети дарението.

Подобни статии

Top