Пловдивските студенти обядват за 3 лева в стола

Студенските столове в Пловдив

Съществуват множество митове и легенди за студентските столове в Пловдив. Истината е, че днес никой не трябва да се записва предварително, за да се храни в трапезариите за бъдещите висшисти, нито пък има система за получаване на купони.

Столовете все още се радват на голяма посещаемост, особено от страна на младежите, свикнали да се хранят с топлите гозби на мама и баба. Менюто в пловдивските трапезарии е разнообразно и може да задоволи дори по-капризните.

В стола срещу Ректората на Пловдивския университет всеки делничен ден има 2 или 3 вида супа, повече от 5 вида основни ястия, десерти, плодове и напитки. Освен месни ястия, има и вегетариански, както и пакети с няколко различни продукти – консерва, плод, сладкиш и колбас. Това са добре познатите на студентите „сухи пакети“, в които има за всеки по нещо, при това с голяма отстъпка.

Много често студентите си взимат и допълнителна порция за вкъщи, която любезните готвачки опаковат в пластмасова кутия. Интересен факт е, че всеки стол има и отделен рецептурник, който се одобрява от Министерството на здравеопазването, а най-новите изисквания са да има и информация за хранителната стойност на всяко ястие.

Така например всеки студент, който се грижи за здравето и фигурата си, може да разбере колко калории, белтъчини и въглехидрати приблизително съдържа пилето с ориз или пък мусаката.

Няма друго място в Пловдив, където студентите да могат за 3 лв. да се нахранят обилно и дори да си вземат някакъв продукт за вкъщи. Цените в столовете са различни, тъй като се определят не само от субсидията, която Министерството на образованието отпуска, а и от висшето учебно заведение, към което е съответният стол.

Студентската трапезария на Техническия университет в Пловдив е една от най-евтините – супата и десертът струват стотинки, а основното ястие рядко е малко над лев. Столът към Аграрния университет също се слави с ниски цени. Най-скъп, но и с най-добро качесто според самите кандидат-висшисти, е столът на ПУ.

По закон всеки, който желае да се храни в студентски стол, трябва да представи студентска карта. Това обаче се случва много рядко, тъй като в пиковите часове, персоналът няма време да проверява всеки поотделно. Най-често от възможността да се нахранят на ниска цена освен студентите ползват и служители от близките копирни центрове и магазини.

Освен място за хранене, столът е и място за почивка, преписване на домашни и тестове, помещение за клюки и коментари по адрес на колеги и преподаватели.

Храненето в студенска трапезария има и своите недостатъци. Първият е съмнителната хигиена, която идва главно от наплива на гладни младежи и невъзможността на персонала да почисти основно след това. Ако отидете да се храните в последния момент – около 15 часа, то рискувате да попаднете само на един вид ястие, и то изстинало. Повечето студенти знаят това и се редят пред сградата на трапезарията преди 11 часа на обяд.

Покривките на масите често са захабени и зацапани и това също е причина за повечето студенти да се съмняват в качестовот на предлаганата им храна. Лъжиците и вилиците стоят в метални контейнери и има случаи, в които не изглеждат особено чисти.

Коментари и мнения за студенските столове могат да се открият в почти всеки интернет форум, посветен на висшето образование. Срещат се оплаквания от храната и персонала, недоволство от менюто, а най-капризните директно заклеймяват студенския стол като място, където да се хранят.

Най-неприятният момент за всички студенти, посещаващи стола, е миризмата на готвено, която попива в дрехите и те преследва през целия ден. Но ниските цени и липсата на време са факторите, които надделяват у повечето млади хора.

 

 

 

Подобни статии

Top