Пловдивските улични артисти по райони според диплома и умения

Местата, на които уличните артисти в Пловдив ще се изявяват, вече зависят от образованието и уменията, които притежават. От 1 февруари тази година, Община Пловдив издава специални баджове на артистите, които определят къде могат да изнасят представленията си.

Градът е разделен на три зони – A, B и С., обясни шефът на общинския отдел по обществения ред Георги Маринов. Артистите, които имат музикално образование или документ, с който могат да докажат, че са участвали в различни музикални и шоу формати, имат право да се разполагат в зона А. Това са пространствата пред Градската художествена галерия, стълбите на Каменица, около Централна поща и в Стария град.

Втората зона В е за артисти, които нямат образование, но са талантливи и могат да забавляват хората.  Тя включва  Пешеходния мост, площад „Централен“ и Цар-Симеоновата градина.

Зона С е отредена за аматьорите и самодейците и включва местата, които не са упоменати в предните две зони. Баджовете са безплатн и до момента са издадени 38 броя. Администрацията в града под тепетата е взаимствала тази практика от градове като Лос Анжелис, Милано, Мадрид и Виена, допълни  Георги Маринов.

Документите са със снимка на съответния артист, на тях е упоменато мястото, където могат да се изявяват, както и задълженията, които имат. Едно от нещата, с които трябва да се съобразят е  да не вдигат шум във времето между 14  и 16 часа.

Целта на издаването на баджове е талантливите улични артисти – музиканти, живи статуи, огнехвъргачи  и др., да се концентрират в централната градска част, а останалите, които нямат специално образование или удостоверение за участие в някакъв музикален формат.

Самата идея за въвеждането на баджовете е на уличните музиканти. Основен инициатор е Георги, познат на пловдивчани като Моцарт. Цигуларят е съгласен с новите изисквания, защото преди тях се стигало до скандали между уличните артисти.

От общината не са отказали разрешително на никого досега, просто ги разпределят в А, B или С зона, каза Георги. Той е на мнение, че поне по Главната улица трябва да има хора, които да са представителни, както е във всички по-големи европейски столици.

 

Подобни статии

Top