Пловдивските читалища честитят Баба Марта на пловдивчани

По повод традиционния, чисто български обичай днес в 12:00 часа пред сградата на община Пловдив, представители от 25-те читалища от град Пловдив ще закичат с мартеници случайно преминаващи пловдивчани и гости на града с пожелание за здраве, късмет и благоденствие.

Читалищните деятели ще носят знак – обозначение „160 години читалищно дело в България“, защото през цялата 2016-та се чества тази важна годишнина, която ще бъде отбелязана подобаващо в цялата страна.  Планирани са множество събития, като акцент в програмата е популяризиране на важността на читалищата у нас, на тяхната значима роля в националното възраждане и формирането на българската държавност.

Най-българската институция, оцеляла в тежки и трудни времена е пазител и радетел на българските традиции. „Навсякъде по света, хората празнуват идването на пролетта с радост и надежда, но само в България се посреща такъв празник с традиции от старите времена.“, казват от Общинския читалищен съюз и канят всички пловдивчани и гости, които имат възможност да се включат в акцията.

Мартеницата, този магически амулет, наследен от предците ни е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо, всеки българин трябва да носи мартеница на първи март, символизираща вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро.

Облечени в традиционни български носии, млади пловдивски социалисти също ще връзват мартенички утре от 12.00 часа на Главната улица в града. Те са приготвили 500 от бяло-червените украшения, които ще подаряват за здраве, късмет и берекет.  Акцията е под надслов „Да запазим българските традиции”.

 

Подобни статии

Top