Пловдивският владика освети бойните знамена

Пловдивският митропшолит освети бойните знамена

С Архиерейска света литургия, отслужена от Пловдивския митрополит Николай в храма „Успение Богородично” започнаха празненствата по случай Богоявление в Пловдив. На богослужението присъстваха десетки официални лица сред които кметът на града Иван Тотев, общински съветници и представители на местната власт.

Десетки миряни се събраха в храма „Успение Богородично” да запалят свещ на Йордановден, молейки се за здраве и благополучие. Владиката Николай оглави празничната света литургия, а според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи това, което си пожелае.

Както всяка година на този празник, митрополит Николай извърши тържествено освещаване на бойните знамена. Военните части бяха строени на площада пред катедралния храм.

Ритуалът е извършен за първи път на 20 август 917 година по заповед на цар Симеон преди битката край Ахелой. По време на турското робство не е практикуван системно. След Освобождението на България е възстановен и извършван до 1946, когато е отменен съгласно атеистичната политика на тогавашния комунистически режим. През 1993 година ритуалът отново е възстановен.

 

 

Подобни статии

Top