Пловдивският зевзек Стефчо Автографа събра 500 хил. подписа

Ако поне веднъж сте посещавали Пловдив, то няма как да сте пропуснали да забележите човека, който винаги бърза за поредното събитие с тетрадка под мишница – Стефчо Автографа. Пловдивският зевзек е на всеки концерт, прием, пресконференция, официално гостуване и както често се шегуват без него не може да започне нищо важно в града под тепетата.

Стефан Любомиров Иванов е един от талисманите на Пловдив. Започва да събира подписи от 1979 г. Първият му автограф е от оперния певец Никола Гюзелев, който гостува в пловдивския дом на културата с „Борис Годунов“.

Гюзелев тогава се подписва на програма, тъй като не е имал картичка в себе си, а пък Стефчо все още не е имал тетрадки. Днес обаче не тръгва никъде без тях и по сметките му в 500-те броя тетрадки има около 500 хил. подписа.

В тетрадките, освен подписите, Стефчо саморъчно добавя и датата и часа на срещата. Признава, че с нашенските охранители няма почти никакви проблеми, тъй като добре го познават и дори го пускат с усмивка. С чуждите гардове обаче е доста по-трудно и там се налага да се дават доста и обстойни обяснения.

За да се сдобие с ценен автограф Стефчо е готов да жертва не само спокойствоето си, но и съня, храната и водата си. Признава, че често му се случва да чака видни особи и през нощта, след като излязат от мястото на събитието.

Най-страховитото преживяване, което е и връхна точка в кариерата му на събирач на автографи, е историята с испанския крал Хуан Карлос. Въпреки предупреждението, че охраната е непробиваема, Стефчо бил твърдо решен да се добере до видната особа.

Няколко пъти се опитал да се промъкне покрай гардовете, докато накрая буквално се хвърлил върху краля. „Докато разберат, че това не е атентат, за малко да ме убият“, спомня си Стефчо.

И докато охраната на краля не успяла да нанесе никакви поражения върху нашенския ентусиаст, то преди няколко години Стефчо е пребит жестоко пред заведение в Пловдив. Докато чакал известни звезди от музикалната н сцена, той бил попитам какъв е и защо носи толкова тетрадки.

Преди да успее да обясни, зевзекът бил ударен и повален на земята. Не обича да говори за инцидента и смята, че подобни извършители трябва да бъдат наказвани строго.

„Не знам кой и кога е измислил прякора ми, но ако някога го открия задължително ще го почерпя“, категоричен е Автографа. На прицела му са всички известни хора – политици, изпълнители, актьори, спортисти. Зевзекът признава, че преди да атакува мишената си винаги е доста притеснен.

За пловдивския особняк са се разписали Хелмут Кол, Роман Херцог, Герхард Шрьодер, Клаус Кинкел, Борис Елцин, Юрий Лужков, Горбачов, Хулио Иглесиас, Емир Кустурица и още куп видни личности.

Стефчо все още не притежава автограф от Арнолд Шварцененгер и дебне момента, в който звездата ще посети България. С колекцията си Стефчо е решил да кандидатства в Книгата на рекордите „Гинес“ и с пълна пара подготвя документите си.

Подобни статии

Top