Пловдивският райтър Дролисимо бори вандализма с творчество

11265364_957920447591653_1074708399871231574_n

Пловдивски млад художник стана известен преди време с клиповете си в социалната мрежа, в които чрез творчеството си изразява отношението си към вандалщината, гаврата с националните ценности и провокира редица дискусии за липсата на самосъзнание у младите българи.

Сред героите на 24-годишния Николай Добрев са най-видните ни сънародници Христо Ботев и Васил Левски. Причината да започне да ги рисува и да заснема целия процес е, че негов познат чужденец, след като се  запознава с факти от историята на България, му споделя, че поведениято на нацията ни спрямо героите е недопустимо.

„Не може да проумее как може да драскаме навсякъде имената на Ботев  и Левски и около тях да пишем нецензурни думи и обиди. Как да обясниш, че имаме футболни отбори със същите имена и, че това са действия на вандали“, обяснява пловдивският райтър.

Още с публикуването на първото видео, фейсбук профилът му е атакуван от стотици хора, повечето от които го подкрепяли. „Разбира се, имаше и хейтъри, които ме обвиняваха в копиране, но по-важно за мен е, че съм го направил и с това съм провокирал хората да покажат отношение“, моитвира се младият ентусиаст.

Николай, познат в графити средите като Дролисимо, е роден в Пловдив, прекарва детството си в София и се връща отново в града под тепетата, когато е на 16. Оттогава се справя съвсем сам, работил е в закусвалня, продавал е сладолед, правил е понички, а в момента се е отдал само на рисуването.

Прякорът му Дролисимо идва от „дрол“ (draw) и е измислен отдавна от приятелите му. Ники има и десетина татуси, като първата е на гърба му и представлява капачка от спрей.

Още като дете, Николай има срещи с органите на реда заради страстта си към графитите. Тъй като нямат средства за спрейове, заедно с негов приятел решават да се сдобият с нужните материали от голям магазин в Пловдив. Вмъкват спрейовете в крачолите на панталоните си, но на излизане от хипермаркета те се изхлузват и двамата вандали са хванати в крачка. „Видяха, че сме деца и се разминахме леко, но все пак си понесохме наказанието“, спомня си Ники.

Арестували са го и докато рисува графити в подлеза на Централна гара в Пловдив. Дълго време се е възмущавал от грозната гледка и отблъскващата миризма там, и тъй като никой не обръща внимание на призивите му за промяна, решава да поеме нещата в свои ръце. Когато тръгва да твори обаче, пристигат полицаите и го задържат. Освен мъмрене, Николай получава и един шамар, без дори да е правил опит да избяга.

Николай вече почти не рисува графити, не само защото смята, че това не е неговата сила, а и защото вече е разпознаваем. Всичките му приятели знаят, че  неговата запазена марка са водните кончета.

Най-необичайната поръчка Николай е получавал от момиче, което е искало върху един стар куфар да бъдат изобразени лицата на много световноизвестни звезди като Боб Марли, Елвис Пресли и т.н. „Беше ми много странно как върху толкова стара вещ ще се нарисуват образите на толкова много личности, но накрая се получи добре“, казва младият художник.

В момента Николай се издържа единствено с рисуване. Споделя, че на този етап успява да плати месечния си наем, както и да живее прилично, но мечтата му е да има собсвено ателие, в което да твори. Готов е да организира безплатни уъркшопове, в които да предава опита си на талантливи деца, които имат желание да се развиват в областта на рисуването.

Николай обмисля и пътуване до Франция, тъй като там има много приятели, но това също е свързано с финанси и по думите му на този етап е невъзможно.

Николай е участвал и в няколко фестивала за рисуване. Последният е бил в пловдивското училище „Петър Берон“, където заедно с приятелката си изобразява етажерка с книги, които смята, че всеки човек трябва да прочете. Сред тях са „Ян Бибиян“, „Бай Ганьо“, поезията на Ботев, „Тютюн“ и др.

Книгата „Отвори сърцето си“ на Аджан Бран променя преди няколко години светогледа на младия райтър. Прочита я няколко пъти и признава, че му е въздействала с голяма сила. „Бях доста агресивен като по-малък, благодарение на написаното се замислих доста за нещата от живота и сега съм доста по-мъдър“, завършва Ники.

 

 

 

 

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top