Пловдивският университет е готов да обучава студенти от Израел - DC news

Пловдивският университет е готов да обучава студенти от Израел

Пловдивският университет е готов да обучава студенти от Израел

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е готов да обучава студенти от Израел по магистърска програма в областта на икономическите науки. Завършилите ще се сдобият с европейски дипломи на конкурентни цени. Това заяви вчера деканът на Икономическия факултет проф. Иван Иванов по време на втората работна среща с посланика на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз.

Посещението във висшето училище беше по инициатива на дипломата. На него присъстваха проф. Ури Мархаим от Института по научно-изследователска дейност, биотехнологии, екология и МIGAL в Израел и проф. Володя Воронел от Университета в Йерусалим.

„Сътрудничеството в областта на образованието ще подпомогне сближаването на нашите два народа, защото кадрите, дипломирали се тук, ще станат посланици в областта на бизнеса и културата, заяви проф. Иванов. По думите му Пловдив е столица на толерантността на България и считаме, че все още не сме използвали напълно потенциала на българо-израелските отношения.

Зам.-деканът д-р Атанас Владиков посочи, че е много подходящо Икономическият факултет да бъде подпомагащо звено при изграждането с помощта на израелски учени на бизнес инкубатор в Пловдив.

„Заинтригувани сме от възможностите на ПУ „Паисий Хилендарски“ и през есента ще дойдем специално, за да се запознаем с учебния процес и да разгледаме научната база“, каза Н.Пр. Шаул Камиса Раз. Той увери, че ще направи всичко по силите си, за да присъедини студентите на Израел към културния живот на Пловдив, за да станат те част от общокултурния процес под тепетата и в страната.

Пловдивският университет може да си сътрудничи с научни институти от Израел в разработване на съвместни проекти по програмата на Евросъюза „Хоризонт 2020“ за научни изследвания и технологично развитие, конкурентноспособност и иновации. Разработките могат да бъдат в областта на био- и нанотехнологиите, както и на информационните. Тази среща е много важна, тъй като двамата професори от Израел ръководят световни проекти и имат намерение на работят с Пловдивския университет, увери посланикът.

Подобни статии

Top