Пловдивският университет: Скалите под Античния са на общината

Камъни продължават да падат върху двете къщи на улица „Рилски метох“ в подножието на Античния театър, дори и при най-малко движение, видя репортер на DCNEWS. Експерти от Гражданска защита и Областна администрация извършиха оглед и заснемане на място. Пред собствениците от двете институции са обяснили, че сипеят от тепето трябва да се обезопаси със стоманени мрежи, за да не се срутват камъни върху къщите, докато се работи по отстраняването на опасните скали.

Според хората, които живеят в двете къщи, дори и котка да мине по скалите, върху покривите и терасите се посипват отломки.

„Паднаха камъни и разрушиха тук двете къщи. Децата ми бяха вкъщи, но няма пострадали, няма слава Богу“, обясняваше собственикът на една от пострадалите къщи Стефан Делчев.

Стефан Разказа, че тази сутрин комисия от Гражданска защита и Областна управа е направила оглед на място.

„Огледаха щетите и ще вземат мерки. Не знам още, нямам резултати какво са решили, но обещават, че ще си свършат работата, нещата ще се оправят, ще се изчисти. До момента нищо не е направено“, допълни Делчев.

По думите му камъни вече не падат, но има надвиснали големи скални парчета, които при първия дъжд ще паднат. Стефан и семейството му се притесняват да стоят в къщи. „Не пускам децата да ходят навън и ние не ходим и така“, допълни притесненият собственик.  Според него за първи път падат камъни точно от тази страна. Преди това обаче е имало обрушвания на склона и от другата страна.

Засега не е ясно чия собственост е стената. Ясно е само, че собствениците тряба да платят укрепването

„Всеки казва, че е нечия друга и поради тази причина прехвърлят топката, докато решат кой ще плаща за външната фирма“, обясни собственичката на другата пострадала къща Ана Пейчева.

Според нея щетите в къщата й са сериозни, а оценител е направил оценка. Има нападали отломки по терасите, стълбищата и покрива. Тя обаче се притеснява какво може да стане, ако разрушаването на склона продължи.

„Още днес трябва да се сложат предпазни мрежи, за да може да започне разбиването на тези късове, те са по няколко тона бетон с тухли и с арматура вътре в тях“, обясни разтревожената млада жена.
„Засега не е ясно кога ще започне укрепването – преди това трбява да стане ясно кой ще плаща, обясни Пейчева. По думите й има възможност при форсмажорни обстоятелства да се извърши укрепването, а след това с регресен иск собствениците да възстановят парите за извършената работа.

Сградата на Биологическия факултет върху подпорната стена е собственост на Пловдивския университет, но дворът, оградата и самата подпорна стена са собственост на общината, която трябва да поеме ремонта, съобщиха за DCNEWS от пресслужбата на университета. Служители на учебното заведение вече са били на място заедно със застрахователи и представители на Гражданска защита, проведени са срещи с общината и областна управа и е постигната договореност, коментираха от ВУЗ-а.

Подобни статии

Top