Пловдивският университет участва в Чешкия ден в Пловдив

uni2

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ ще се включи на 17 април, петък, в Чешкия ден по тепетата, съобщи доц. д-р Жоржета Чолакова, ръководител на Катедра „Славянска филология“ във висшето училище. Проявите в чест на празника са организирани основно от Чешкия център в София.

Първото събитие от програмата на 17 март ще се проведе в зала „КОМПАС“ на Ректората на ПУ на ул. „Цар Асен“ №24 – представяне на новите заглавия на Академичното сдружение „Бохемия клуб“. Предвидените книги са четири:  „Крематорът“ на Ладислав Фукс, „Имена на жители (nomina habitatorum) в съвременния чешки и съвременния български език“ на Цветанка Аврамова, „Разлистване на архивите. Свидетелства за известни и „недотам“ български чехи“ (тематична книжка на сп. „Homo Bohemicus“) и юбилейния сборник „20 години „Бохемия клуб“, разказа доц. Чолакова.

Академичното сдружение „Бохемия клуб” е основано на 20 септември 1993 г. от група български бохемисти и чехофили. Основна цел на сдружението, което е първо по рода си в България, е да развива и утвърждава българското познание за Чехия и чехите. Членове на „Бохемия клуб“ са не само студенти и абсолвенти по бохемистика, възпитаници на Софийския университет или на други български висши училища, но и българи, следвали бохемистика в чужбина, български интелектуалци с чехофилска ориентация и дейност, приятели на българската бохемистика, уточни доц. Чолакова.

След представянето на книгите програмата на Чешкия ден в Пловдив ще продължи с още няколко културни прояви в Дома на културата „Борис Христов“. Там в присъствието на художника Петър Йедличка и директора на Чешкия център в София Катерина Хуртаева в 17:30 часа ще бъде открита изложбата „Живопис и скулптури “, която пловдичани ще могат да резгледат до 30 април.

В 18:00 ч. виолончелистът Борис Джинов ще представи концерт посветен на 125 години от рождението на чешкия композитор Бохуслав Мартину, популярен като най-„ренесансовия“ композитор от първата половина на ХХ век. В рамките на чешката програма в Дома на културата „Борис Христов“ ще бъде прожектиран 4-серийният документален филм на Чешката телевизия „Забележителни следи – България“. Първа и втора серия ще бъдат показани днес, 15 април, от 18:00 ч., а трета и четвърта серия – утре, 16 април, от 18:00 ч. Входът за всички събития е свободен.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top