Пловдивския катедрален храм „Успение Богородично“ празнува 170 години

170 години празнува пловдивския катедрален храм Св. Богородица днес

170 години от създаването си отпразнува днес пловдивският катедрален храм „Успение Богородично“. Хиляди вярващи се стекоха в църквата да получат благословия и да се помолят по повод празника на Божията майка. Божествена света литургия отслужи пловдивският митрополит Николай.

С изцяло обновена камбанария посрещна празника катедралния храм „Успение Богородично“. Кулата, която е построена от Йосиф Шнитер и е посветена на руските освободители, беше в окаяно състояние, припомни митрополит Николай.

В този ден подобава молитвено да си спомним за първите ктитори, дарители, строители, свещенослужители, архипастири и пастири на пловдивската епархия, които са служили 170 години тук, каза Митрополит Николай.

След литургията за празника, владиката награди с плакет и грамота Иван Михайлов и други дарители от Пловдивската епархия. Сановникът припомни, че Михайлов осигури самолета за донасяне на свещения огън на Великден. Митрополит Николай се помоли и за пострадалите от наводненията. И тази година много хора принесоха жив курбан с гълъб за здраве. След службата свещениците раздадоха рибен курбан на миряните в двора на храма.

 

Подобни статии

Top