Пловдивски абитуриенти отново с тениски вместо с официални тоалети

abiturienti

Ученици от софийската Втора Английска Езикова Гимназия „Томас Джеферсън“ поканиха пловдивските си връстници да участват в благотворителната кампания „Панаир на добрината“ 2015 г.

„Панаир на добрината“ е кампания инициирана и провеждана от завършващите своето средно образование ученици, които заменят скъпите тоалети в деня на изпращането си от училище, с бели тениски и даряват събраните от това средства на болните с определено рядко генетично заболяване в България. „Панаир на добрината“, също така, подкрепя и лобира пред държавните институции за установяване на по-добри медицински практики и грижи за пациентите с това заболяване.

Инициативата стартира през изминалата година, като идеята е през 2015 г. в нея да се включат и всички средни училища и гимназии в страната. Тази година „Панаир на добрината“ насочва своите усилия към заболяването „Муковисцидоза“.

Муковисцидозата е най-често срещаното генетично живото-скъсяващо заболяване в света.  Поради редица неблагоприятни фактори, средната продължителност на живота на болните от Муковисцидоза в България е 13 години. В световен мащаб тази възраст е над 40 години. Децата с това заболяване се подлагат на ежедневни, тежки и скъпоструващи инхалации, рехабилитации и чести болнични престои.

„Панаир на добрината“ има за цел не само да събере финансови средства в помощ на болните от Муковисцидоза, но и да насочи общественото и институционално внимание към проблемите свързани с това заболяване, като по този начин допринесе за дълготрайни промени в третирането на болестта и качеството на живота на болните в България чрез приемането и прилагането на Европейски стандарт за лечение.

Миналата година в инициативата от Пловдив се включиха две училища – ОМГ „Акад. Кирил Попов“ и ЕГ „Иван Вазов“. Абитуриентите от двете гимназии облякоха в деня на изпращането си тениски с надпис „Панаир на добрината“ вместо скъпи рокли и костюми. Така те събраха средства в подкрепа на зрелостници, които нямат пари за С настоящото писмо отправяме покана към Вас и зрелостниците от Вашето училище да се включат в инициативата и да подкрепят тази кауза като превърнат суетата в деня на изпращането си от училите в истински Панаир на добрината.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top