Пловдивски автори получават близо 14 000 лева от Общината

Общо 13 450 лева ще получат 7 пловдивски автори по програмата на община Пловдив за финансиране на книги на местни автори и важни за града издания.

Проф. Огнян Сапарев, Ангел Янков, Александър Секулов, Антон Баев, Младен Влашки, Владимир Балчев и Здравко Дечев са членовете на експертната комисия, която е определила победителите.

29 ръкописа или общо около 4100 страници са били предадени на журито тази година. От седемте отличени творби, 3 са обърнати към Пловдив – „Предисторически Пловдив. Въведение и архитектурно-археологически анализ“ на Божидар Чапъров, „Копривщенските родове и Пловдив“ на Райна Каблешкова-Серафимова и „Когато Пловдив беше Меката на БГ рока“ на Добринка Димова.

Фаворит на журито тази година е стихосбирката на Иван Вълев „Лошо време“, която е събрала общо 67 точки от 70 възможни.  На второ място е „Албум български икони – 15-19 век“ на Градска художествена галерия – Пловдив с 61 точки, а на трето е „Светът на Яворов“ на Стефан Памуков с 50 точки.

Общинско финансиране са избрани да получат и Божидар Чапъров, Райна Каблешкова – Серафимова, Димил Стоилов и Добринка Димова.

„Сред ръкописи имаше 5 романа, 11 стихосбирки, два сборника с разкази, краеведски изследвания, детска литература и още редица разработки в сферата на изкуствознанието, монографията и литературната история“, посочи Александър Секулов.

Младен Влашки допълни, че сред ръкописите е имало не много добри в художествено отношение творби, но за сметка на това с много интересни неща откъм съдържание. Пример за такива проекти тази година са ръкописите на Емилия Никитова и Дора Андонова.

Тази година е възникнала и идеята в бъдеще програмата да помага и на автори, които са в начален етап на създаване на творбите си или пък имат нужда от редакторска намеса.

 

Подобни статии

Top