Пловдивски истории, разказани в графики (СНИМКИ)

ателие

Запрянка Василева и Венера Смиленова са създателките на първото и засега единствено в Пловдив ателие за илюстрация и графика So Many Stories To Tell.

Венера е родена в Пловдив, а Запрянка е от Първомай. Двете се запознават преди 5 години, когато са първокурснички в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. И двете завършват специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство със специализация “Графика “ през 2014-та година.

Последната година по време на следването, те попадат заедно в едно ателие, а скоро Венера заминава да учи в Португалия по програмата Еразъм.

Двете често се чуват по скайп и решават, че след като завършат могат да открият свое ателие, където да работят, съчетавайки любимите си видове творчество – графика, фотография и илюстрация.

Докато Венера е в Португалия, Запрянка се заема с търсенето на подходящо място за ателие, където двете са започнат да реализират общите си мечти. Подходящата къща с дворче и достатъчно място за творчество в центъра на Пловдив се появява няколко дни преди завръщането на Венера и така вече година тук се разказват интересни истории с помощтa на нестандартни и оригинални илюстрации.

Около 3 месеца отнема на двете момичета да „култивират“ мястото и да го превърнат в арт пространство, където да творят спокойно. Купуват си графична преса, обособяват си отделно пространство за графика, както и за илюстрации.
Едно от първите неща, които грабва сетивата на клиентите е името на ателието – So Many Stories To Tell.

Първоначалната идея е била това да бъде мотото на творческия процес, но постепенно толкова им харесва, че решават да остане като водещо име.

Героите, с помощта на които двете млади дами разказват историите, са нестандартни и странни, и всеки може да ги пречупи през призмата на собственото си въображение.

Първоначално историите се раждат в скицника, като вдъхновението може да дойде отвсякъде, стига да имаш усет и правилно отношение към детайлите. Следва сканиране, дигитално и ръчно обработване, рисуване и оцветяване и чак тогава илюстрациите се принтират.

Един от най-интересните проекти на Венера и Запрянка носи името “Where the heart is” и идеята за него се ражда малко преди Свети Валентин. Замисълът на момичетата бил да направят нещо, което да е в духа на празника, но да се различава от обичайните червени сърца, рози и познатите клишета.

Така Венера измисля и създава интересен проект, който представлява стилизирано изображение на истинско сърце, в което има различни животни, а разклоненията му наподобяват клони на дърво.

Едно от желанията на Венера и Запрянка е да илюстрират книжка на някой съвременен автор. Иска им се да опитат да работят, вдъхновявайки се от текста и вярват, че ще се получи много оригинално.

Засега освен в интернет пространството, двете млади дами представят изделията си на базари, както и на няколко места с артистична насоченост в Пловдив.

На 20 юни двете млади дами подготвят и малко парти, на което заедно с приятели и съмишленици, ще открият свой собствен шоурум, където да представят творчеството си.

Двете дами имат покана да представят работата си във Виена и се надяват там да успеят да намерят места, където да успеят да изложат илюстрациите си за по-дълго време.

И двете са категорични, че едно от най-важните неща в съвместната работа е диалогът. Не се е случвало да спорят, а когато имат някакви съмнения, винаги се допитват и до странични хора, за да добият по-правилен поглед върху нещата.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top