Малчугани усвояват тънкостите на древни занаяти в Стария Пловдив

По случай Деня на детето 1 юни Регионална занаятчийска камара и община Пловдив организират първия в града под тепетата Детски панаир на занаятите.

Събитието ще се проведе днес, тъй като 1 юни е работен и учебен ден, а идеята на панаира е децата напълно да се посветят на дейностите в Стария град, обясни директорът на „Старинен Пловдив“ Амелия Гешева.

Началото ще бъде поставено в 10,30 часа с шествие, което ще тръгне от стълбите на Каменица и ще достигне до Лапидариума в Стария град. В него ще се включат над 100 деца от различни формации, които в 11,30 ще открият официално празника.

Ателиетата ще бъдат разпложени под 15 шатри, като са предвидени места и за керамично ателие на деца от комплекс „Олга Скобелева“, както и от Професионалната гимназия по кожа и текстил и по дърворезба.

В рамките на панаира децата ще се учат да месят хляб, да бродират, а видни майстори ще им разкрият тайните на плъстенето на вълна. Дворът на аптека „Хипократ“ ще се превърне в работилница на феите и елфите, където малките майстори ще научат любопитни и полезни неща за билките и растенията. Така ще се направи и връзка между двата празника – 1 юни и Еньовден.

Докато малчуганите творят в Стария град, на Римския стадион ще започне голям концерт с участието на ансамбъл „Престо“, оркестъра на пловдивското Музикално училище, филхармония „Пионер“ и Венци Благоев джазтет.

Вече 30 деца са преминали обучение по различни занаяти  при петима майстори. Инициативата е по проект,  финансиран с 3 хил. лева от община Пловдив, припомни шефката на РЗК – Пловдив Тони Симидчиева.

В Балабановата къща ще бъде открита изложба на мозайки, изработени от сръчните малки майстори, а за всички участници в обучението ще има специални награди – престилки и книжки. Те ще им бъдат връчени тържествено в рамките на панаира на 31 май.

На 1 юни в галерия „Занаяти“ ще бъде подредена експозиция с всички произведения на децата в рамките на панаира.

 

Подобни статии

Top