Пловдивски надзиратели на протест пред правосъдното министерство

Пловдивски надзиратели на протест пред правосъдното министерство

30-на надзиратели от пловдивския затвор и техни колеги от следствените арести в Кърджали и Смолян се включиха в националния протест на служителите на местата за лишаване от свобода в столицата. Те протестират пред Министерство на правосъдието срещу ниското заплащане и тежките условия на труд, които не отговарят на европейските.

Проблемите ни са общоизвестни, но най-наболелия е нереалното финансиране в системата, посочи председателят на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България Иван Петров.

По думите му най-ниската длъжност в армията, редник трета степен, получава по-високо заплащане с може би стотина лева от най-високата степен на надзирателската длъжност – старши надзирател, главен полицай.

Петров припомни, че след бягствата на затворници през месец май надзирателите преминаха от 24-часово на 12-часово дежурство. Сега служителите в системата настояват старият график да се върне и се надяват, че правителството ще удовлетвори искането им.

„Това е двойно увеличаване на разходите за пътни на служителите от местата за лишаване от свобода. Голяма част от нашите служители пътуват от съседни населени места. Включително в Пловдив, в София и в големите градове също е така”, обясни Петров. Така се увеличава времето за пътуване, времето за приемане и предаване на служебните задължения, а в случая става дума за живи хора, не за компютри или стока. Знаем, че служебното правителство не може да удовлетвори финансовите ни искания, но дано поне върне изпитаният 24-часов график на дежурствата”, каза още Петров.

Според него служителите стават все по-малко, а заради 12-часовите смени предстои отново много хора може да напуснат. Един надзирател отговаря за 80 до 300 затворника в зависимост от мястото, в което работи, а хората не са обезпечени с елементарни защитни средства и работят при тежки условия.

 

Top