Пловдивски студенти осъдиха американец в родината му

пешо и компания

Пловдивски студенти спечелиха дело за сумата от 1302 долара срещу американец, който ги настанил в мизерна квартира. До безпрецедентната ситуация се стигнало след като младежите отиват да се трудят в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в САЩ.

В края на месец май Петър Мигдалов заедно с приятелите си Моника Морева, Самуил Събев и Христо Ташев, пристига в най-гъсто населения американски щат Ню Джърси. В градчето, в което отсядат – Уайлд Ууд, идват на студентска бригада с предварително уговорена квартира.

Посрещнати от домоуправителя в къщата, който им обяснява коя е тяхната стая и им дава ключове, студентите се отправят към нея уморени от дългото пътуване. Още с влизането в помещението младежите остават шокирани от вида на стаята, в която трябва да живеят през следващите 4 месеца.

Имаше две двуетажни легла и един шкаф – нищо повече. Всичко беше изгнило и старо. Банята беше цялата в мухъл. Нищо не отговаряше на снимките, които предварително бяхме видели, сподели Петър Мигдалов.

След като прекарват една нощ в мизерните условия, на следващата сутрин неприятните изненади продължават. Едно от момчетата в компанията забелязва, че по леглото се разхождат насекоми, наподобяващи дървеници. След като уведомяват за проблема хазяина Скот Чембърс, на когото преди това са платили 100 долара за седмичен наем, американецът заявява, че ще извика специалисти за борба с вредителите.

След като пристигна, екипът намери под едно от леглата гнездо на тези буболечки, добави още 25-годишният студент от Пловдив.

След третиране на помещението, проблемът с хапещите твари е решен, но за кратко. Минават няколко дни и насекомите отново се заселват в стаята. Това принуждава пловдивските студенти отново да разговарят със Скот, за да го уведомят, че са взели решение да напуснат квартирата, а също така да поискат от него да им върне предплатената сума от по 200 долара на човек, дадена като депозит в самото началото на настаняването.

Той отказа да ни върне депозита, който всеки от нас му беше дал. Тогава ние му съобщихме, че ще се обърнем към органите на реда. Това не го впечатли. Сигурно си помисли, че си говорим просто ей така, колкото да го сплашим, разказва Петър.

Младежите първо се обръщат към полицията, но оттам им заявяват, че спорът е битов и ги насочват към съда. Пловдивчаните отиват в районния съд, където подават жалба срещу Скот Чембърс. Магистратите насрочват делото за 29 август.

В деня на процеса, Чембърс влиза в съдебната зала с дебела папка документи. Сред тях е и доклад от фирмата, която по-рано извършва дезинфекционните дейности в апартамента, в който пише, че проблем с насекоми в помещението няма.

Той твърдеше, че едва ли не ние сме го изнудвали. След него дойде нашият ред да разкажем версията си. Бяхме направили снимки на помещенията и на буболечките. Дори имахме заснето клипче на телефона как се разхождат гадините по леглото, разказа Петър Мигдалов.

След като съдията изслушва двете страни отсъжда в полза на пловдивските студенти.

Сумата беше по 400 долара на човек, но съдът приспадна по стотина долара на всеки за времето, в което сме живели в квартирата. Общата сума, която Чембърс трябва да ни изплати беше 1302 долара, сподели още Мигдалов.

Недобросъвестният хазяин заявява на нашите младежи, че ще им изплати сумата преди да заминат. Те от своя страна му казват дата, която е седмица преди отпътуването им за България, с цел застраховане. В насрочения ден посещават Чембърс в търговския обект, който е негова собственост, но той им казва, че все още не е събрал сумата.

Решени да търсят справедливостта, младежите отново се връщат в съда и там им обясняват вариантите, чрез които могат да получат парите си.

Попълнихме документ, в който посочихме адреса на магазина му, както и този на апартаментите, които дава под наем. Служител от съда, чиито функции са близки до нашите частни съдебни изпълнители, периодично посещава въпросните адреси, до събиране на посочената сума в съдебното решение.

Ние посочихме и наш адрес в Пловдив, на който да изпратят сумата по пощата след като бъде събрана, обясни студентът от Пловдив.

Петър Мигдалов и приятелката му Моника Морева са студенти в магистърска програма „Превод и интеркултурна комуникация” в ПУ „Паисий Хилендарски” Самуил Събев изучава „Икономика на туризма” в УХТ, а Христо Ташев „Информатика и Математика” в ПУ.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top