Пловдивски творци и старейшини се обявиха срещу общинска наредба

Проект за изменение на наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата ще внесат в местния парламент общинските съветници от Патриотичния фронт. Предложението ще бъде внесено през следващата седмица, но ще се разгледа на сесията на 27 август.

Воеводите считат, че трябва задължително да има промени, които включват процентите на съфинансиране на проектите, срока за кандидатстване и методиката за оценяване.

Дългогодишният директор на отдел „Култура” в община Пловдив Йохан Девлетян отправи остри критики към наредбата за финансиране, която е приета през 2013 г. Присъединилият се към екипа на Славчо Атанасов експерт каза, че сумата трябва да се фиксира като процент от бюджета за култура.

„Сега се приемат предложения, разглеждат се, оценяват се, и се заковават без да се знае обаче върху какъв бюджет те ще бъдат разположени догодина. Бюджетът излиза ноември-декември, а ние през юни заковаваме на кой какви пари ще дадем. Ами ако не бъдат дадени тези пари на културата“, коментира Девлетян.

Депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов заяви, че парите трябва задължително да се разпределят с участието на представители от културната общност.

„Ще питат защо сега се сещаме. В мандат 2007-2011 когато се разпределяха парите за култура на града участваха представители на различните културни гилдии. В момента те са изключени от този процес“, заяви Атанасов.

Съветниците от Патриотичния фронт настояват и за промяна на наредбата в частта за избор на комисията, която определя финансирането на събитията. Предлага се още кандидатсващите да осигуряват 30% от стойността на проектите, а не както е заложено досега до 50%.

Подобни статии

Top