Пловдивски трафиканти на бежанци отиват на съд

Двама пловдивчани и един софиянец отиват на съд заради трафик на бежанци до София. Тримата транспортирали бежанците срещу заплащане.

Срещу 40-годишният Станимир М. и 51-годишния Валентин И. от Пловдив, както и срещу 42-годишния софиянец Йордан Р. е внесен обвинителен акт за това, че през септември 2014 г. са помогнали на шестима иракчани и сирийци, на възраст от 16 до 35 години,  да останат в страната ни, като за това са получили общо 28 828 лева.

Тримата трафиканти са участвали в канал за трафик на бежанци. На 13 септември 2014 г. неизвестно лице, намиращо се в Турция, се свързало по мобилния телефон с Валентин И. Двамата се разбрали да бъде осигурено за един ден пребиваването на няколко граждани от Ирак и Сирия в Пловдив, а след това те да бъдат транспортирани до София. Валентин предложил на своя приятел Станимир да му помогне за превозване на бежанците срещу заплащане.

Същия ден, около 3:00 часа,  Валентин И. потеглил с БМВ-то си към село Рогош, а след него в такси пътувал Станимир М. Там след десетина минути пристигнали с такси и лек автомобил с хасковска регистрация шестима бежанци, преминали нелегално през границата. Чужденците потеглили с Валентин и Станимир към центъра на Пловдив, където били настанени за една нощ в хотел.  Според разследването бежанците предали 14 700 евро (28 828 лева)  на Валентин И.

Софиянеца Йордан Р. пристигнал същия ден в Пловдив с лек автомобил „Мазда“, за да откара до София нелегално пребиваващите мъже. Йордан потеглил заедно с бежанците след автомобила, в който пътували Валентин И. и Станимир М. В центъра на Пловдив те били спрени за проверка  от служители на ДАНС и полицията. След извършени претърсвания от автомобилите и различни адреси били иззети мобилни телефони, компютри и други вещи, както и банкноти в евро с различен номинал.

Тримата обвиняеми не се признали за виновни по време на разследването. Те са, а Йордан  е трудоустроен. По делото са направени множество експертизи, взети са свидетелски показания и др.

Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

Подобни статии

Top