Пловдивски ученици с урок за правото на децата да растат в семейство

Двудневна Кръгла маса под надслов „Правата на децата са наша грижа“ започва днес в Пловдив. Форумът се организира от Фондация „За нашите деца“ по проекта „Медиите, бизнесът и аз ЗА нашите деца“  и поставя във фокуса на внимание необходимостта от общи действия по темата на бизнеса, медиите, неправителствените организации, активните граждани и местната власт.

В продължение на два дни кръглата маса ще предложи интересни гледни точки, ще предостави възможност и за дискусии. Участниците и гостите ще чуят резултатите от социологическо проучване за нагласите на пловдивчани към правото на детето да има семейство. По темата е заснета видео-анкета, а 20 души – сред които журналисти, бизнесмени, спортни инструктори, учители, юристи и хора на изкуството попълниха харти за лична ангажираност. Пловдивските ученици ще направят своя класация сред тях и ще наградят тези, които най-много са им харесали.

Като резултат от проекта ще бъде създаден наръчник с добри практики за спазване правото на на детето на семейство. Вече е достъпна и онлайн платформата pravonasemeistvo.org за активно сътрудничество между всички, за които правата на децата не трябва да остават само на книга.

На практика форумът стартира още днес с подготовка за послание към възрастните за правото на децата да растат в семейство. 17 деца от 4 пловдивски училища работиха по своя нестандартен урок, с който утре ще започне същинската работа на представители на медиите, бизнеса, неправителствените организации, социалните институции и местната власт по проекта на Фондация „За нашите деца“ с мото: „Правата на децата са наша грижа“.

Разделени в групи, младежите визуализираха представата си за това как едно дете расте в семейство и как – в институция като базата за сравнение, която избраха да ползват, бяха основните моменти в израстването му. Детето в семейство от първата си глътка въздух до първата си стъпка, дума, успех и провал усеща подкрепата на родителите си – те са крилете, които ще го вдигнат при падане и ще му дадат полет и закрилата, когато се чувства неуверено, обясниха от едната група. Обратно, в институция детето ще остане само, изолирано, неразбрано, но ние, хората можем да направим така, че различното му детство да разкрие неговия потенциал, а да не го смаже – бяха категорични от другата група.

За участието си в проекта „Медиите, бизнесът и аз ЗА нашите деца“ младежите получиха грамоти от Фондацията. Благодарност за сътрудничеството си ще получат и училищата, които потвърдиха социалния си ангажимент към темата с участието им – ФЕГ „Антоан Дьо Сент Екзюпери“, ОМГ „Акад. Кирил Попов“, „Национална Търговска Гимназия – Пловдив и ОУ „Димитър Талев“.

 

Подобни статии

Top