Пловдивски художници представят „Кирилицата“ в Женева (СНИМКИ)

От 13:00ч. днес в Двореца на нациите на ООН в Женева ще бъде открита изложбата „За буквите. Кирилицата в съвременното българско изкуство“.

 Събитието се организира по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и се провежда под патронажа на Постоянното представителство на Република България към ООН в Женева.

Изложбата ще бъде открита от Майкъл Мьолер, генерален директор на Службатана ООН в Женева и от Иван Пиперков, постоянен представител на България към ООН и другите международни организации в швейцарския град. Специална видеостена ще промотира Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. пред елитната публика в Двореца на нациите.

Инициатор на представянето в Женева е Антонина Стоянова, а сред главните организатори са Община Пловдив и Градска художествена галерия-Пловдив. Идеята е да се покаже именно на 24 май, в сърцето на Европа, високото ниво на съвременната българска живопис.

Гостите ще могат да разгледат 30-те платна, на всяко от които е представена оригинално интерпретирана буква от българската азбука.

Обединяваща нишка на експозицията представлява и идентичният размер на платната: 90/90 см. Така творческият прочит на всяка буква е представен на публиката като кадър от своеобразна фотолента, запечатала, иначе, невидими особености на авторския стил. Въздействаща, неочаквана и много лична интерпретация на буквите – това е запазената марка на пловдивската група художници.

Уникалната колекция е отворена за посетители до 3 юни.

Подобни статии

Top