Пловдивчанин, заплашвал да убие полицаи и общински служители, отива на съд

Районна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Митко Й., на 34 г., от гр. Пловдив, за закана срещу длъжностно лице при изпълнение на службата с престъпление против неговата личност, което би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му и за извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред – престъпления по чл. 144 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс и по чл. 325 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По постъпил сигнал в отдел „Незаконно строителство“ в кметството на район „Източен“ в гр. Пловдив е било констатирано незаконно пристрояване към фасада на апартамент на първия етаж в жилищен блок на ул. „Босилек“. Жилището се обитавало от обв. Митко Й., син на собственика.

След проверка били съставени констативни актове и заповеди за премахване на незаконното строителство, съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията/ЗУТ/. Те не били обжалвани и влезли в сила. На 12 октомври 2015 г. от кметството на район „Източен“ в гр. Пловдив било изпратено писмо в сектор „Общинска полиция“ за оказване на съдействие на администрацията при премахване на временно преместваемо съоръжение – дървен навес, изграден върху общинска собственост.

На 15 октомври 2015 г. служители от сектор „Общинска полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, представители на район „Източен“, работници от фирмата за премахване на строежа, младши инспектори от Шесто РУП на МВР-Пловдив и др. пристигнали на адреса. Полицаите и служител на кметството почукали на вратата на апартамента, към който била изградена незаконната пристройка. На вратата се показал мъж на около 35 г., който по-късно е установено, че е обвиняемия.

Той се обърнал към един от тях с думите: „Кой си ти, че ще ми лепиш лепенка на вратата, която струва пет хиляди лева. Защо не ме оставите да живея спокойно или искате да започна да убивам“. След това обв Митко Й. влязъл за кратко в жилището и се върнал с нож в ръка, чието острие било около 20 см. Започнал да го размахва към служителите на реда и викал: „Защо не ме оставите на мира, а ме карате да убивам някого… Мразя ви. Не ща да живея в тази държава“.

После обв. Митко Й. излязъл навън, като не държал ножа в ръка, но продължавал да се държи агресивно и да отправя обиди, закани и заплахи. Приближил се към незаконната постройка, където двама работници вече били започнали да премахват вратата й. Хвърлил предмет по двамата мъже, единия от тях ударил с ръка по тила.

В този момент обв. Митко Й. е бил задържан и отведен в Шесто РУП на МВР-Пловдив. Според обвинителния акт Митко Й. е отправил закани към следните шест длъжностни лица – двама старши полицаи от сектор „Общинска полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, двама служители от отдел „Строителен контрол“ и „Незаконно строителство“ в община Пловдив – кметство район „Източен“ и двама полицаи – младши инспектори в Шесто РУП на МВР-Пловдив.

Поведението му е предизвикало силно възмущение у тях, а с действията и постъпките си той изразил явно неуважение към обществото. Разпитан в хода на досъдебното производство обв. Митко Й. не се е признал за виновен. Фактическата обстановка се установява от свидетелски показания, писмени доказателства и др. Предстои Районен съд-Пловдив да определи дата за заседание по делото.

Подобни статии

Top