Пловдивчани борят жегата в градските басейни (СНИМКИ)

В 35-градусовата жега, пловдивчани търсят прохлада в градските и извънградски басейни. Още от 9 часа сутринта вече има желаещи да се топнат във водата, а и температурите са достатъчно високи, за да го направят.

Репортер на DCNEWS установи, че около обяд дори в делничен ден басейните, в които традиционно плажуват пловдивчани, вече са пълни и трудно може да се намери шезлонг. В един от тях, в близост до Гребната база, купонът около 11.30 ч. бе в разгара си, а цената за един посетител е 8 лева.

70% от басейните в Пловдивско вече са отворени за летния сезон, съобщи Халил Салиев от Водно-спасителната служба на БЧК-Пловдив пред DCNEWS. 12 са плувните съоръжения в града под тепетата, 54 е броят им в областта. Всички те разполагат със спасители и медицинско осигуряване – имат назначено медицинско лице /лекар или фелдшер/ или пък са сключили договор с медицински център за обслужване.

В басейните в Пловдивско работят 60 спасители, на които БЧК е издал разрешително. Други 145 души са получили разрешителните си и са заминали за морето, поясни Халил Салиев.

Според него морската ивица и басейните по Черноморието се подсигуряват от около 1500 спасители, а броят на хората, които се грижат за безопасността в къпалните в страната, е приблизително 3500.

Половината от плажовете на Черно море обаче нямат спасители, тъй като не са отдадени на концесия и няма кой да ги стопанисва. От своя страна общините и държавата не осигуряват спасители на тези ивици, въпреки постъпленията от курортни такси.

„В Пловдив и Пловдивска област има значително подобряване на безопасността в басейните. От миналата година качеството на обслужване е много добро“, посочи Салиев.

Той съобщи, че до края на месеца комисията, която осъществява контрол над къпалните, ще стартира масирани проверки за качеството на водата и безопасността.

Подобни статии

Top