Пловдивчани влизат в Рекордите на Гинес с дуели по фехтовка на Главната

Пловдивчани ще направят опит да влязат в книгата „Рекордите на Гинес“ с 12-часови дуели по фехтовка на 30 април – Велика събота. Това съобщи председателят на Българската и на Балканската федерация по този спорт Величка Христева.

Боевете ще се проведат на площадката пред стълбичките на бившата механа „Каменица“, а в тях ще може да участва всеки минувач. Така Пловдив ще стане част от щафетата на Балканската федерация, която е започнала на Европейското първенство в Нови Сад преди 2 месеца. Там са участвали 234 души и са направени 825 туша. очаква се пловдивчани да подобрят това постижение, а боевете ще бъдат от 9 сутринта до 21 часа вечерта.

На следващия ден, на първи май – Великден, започва Европейското първенство хо фехтовка за мъже и жени до 23 години. На него има рекорден брой участници – 338 фехтовачи и 72 отбора от 34 държави, които пристигат с най-добрите си състезатели.

Дуелите започват на 1-ви май в 9 часа в палата №13 на Пловдивския панаир. Откриването е от 18 часа, като на него ще присъства и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Пловдивчани ще разчитат на медали от най-добрите си сабльори Стефан Будеев, Иван Миндов и Атанас Кръстев. Ще участва и Панчо Пасков от столичния клуб „Свечников“, който вече си осигури виза за олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Най-добрите български рефери, които са и пловдивчани, ще бъдат на европейското – това са Васил Миленчев и Юлиян Стойчев.

Подобни статии

Top