Пловдивчани изпратиха писателя Димитър Атанасов (СНИМКИ+ВИДЕО)

Погребаха Димитър Атанасов

Пловдивчани изпратиха в последния му земен път писателя Димитър Атанасов, който бе и омбудсман на Пловдив. Известният пловдивски автор почина в сряда след тежко боледуване.

Стотици представители на културния елит на Пловдив, депутати и политици, дипломати, общественици и граждани дойдоха да изпратят писателя. Църквата на централните гробища не можа да събере желаещите да се поклонят пред тленните му останки.

„Днес е един много тъжен ден за пловдивските писатели. Загубихме един много добър белетрист. Лично за мен – загубих един приятел, с който сме близки от 35 години и освен литературната колегиалност ни свързваха и много човешки неща, сподели Начо Христосков – председател на Дружеството на пловдивските писатели.

„Един много специфичен писател, творец, един човек, който се бореше за българската и по-скоро за пловдивската книга, негово беше предложението общината да осигурява средства за 10 книги пловдивски, като един омбудсман, който се грижеше за хората. Един добър човек, каза бизнесменът Любозар Фратев.

„За мен беше голям приятел, земляк, от един край сме, много близък ми беше и ще ми липсва. Мисля че той отиде там при своите тарпани, в своята небесна кръчма. Мите, моля ти се запази там място и за нас, рано или късно ще дойдем при тебе!“, със сълзи в очите заключи писателят Стефан Бонев.

Димитър Атанасов е роден е на 23 септември 1953 г. в Силистра. Завършил българска филология във ВТУ„Св.Св.Кирил и Методий”. Журналист в много пловдивски издания, бивш заместник-главен редактор на ежедневника „Глас”, шеф на екип „Култура” във вестниците „Провинция”, „Пловдивски новини” и „Вести”.

Автор на седмична рубрика във вестник „Акцент”. Бивш общински съветник от ГЕРБ.

Димитър Атанасов е член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските артисти и Съюза на българските журналисти. Зам.-председател на Дружеството на писателите – Пловдив.

Негови творби са превеждани на английски, немски, френски, италиански, руски, сръбски и турски език. Писателят е носител на престижни награди и отличия за литература и драматургия.

Негова бе идеята за създаване на Програмата за подкрепа на книги от пловдивски автори и значими за Пловдив издания, която вече шеста година подпомага издаването на книги на пловдивски писатели и поети.

Поклон пред паметта му!

Подобни статии

Top