Пловдивчани източвали и прали пари от 6 европейски държави (СНИМКИ И ВИДЕО)

14 души, голяма част от които пловдивчани са арестувани за източване и изпиране на над 2 милиона евро от над 10 фирми в Западна Европа. Това оповестиха днес на съвместна пресконференция в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов, директорът на ОДМВР Христо Разсолков и шефът на местното поделение на ДАНС Николай Петров. Трима от арестуваните вече са с постоянна мярка „Задържане под стража“, наложена от Окръжната прокуратура, други 6 са със 72-часово задържане и предстои утре да бъдат гледани мерките им, съобщи наблюдаващият прокурор Данаила Станкова. Задържани са още петима, допълни Разсолков.

Всички те са задържани при мащабна съвместна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата, като срещу деветима са повдигнати обвинения за изпиране на пари – тежко умишлено престъпление против финансовата система, представляващо особено тежък случай. Текстът от Наказателния кодекс предвижда от 5 до 15 години затвор и глоба 10 до 30 хиляди лева. В операцията освен пловдивската полицейска дирекция, са се включили още Варненската и Великотърновската, тъй като част от арестуваните са родом оттам и на тяхна територия са извършени обиски.  Съдействие се оказва и от правоохранителни органи на Франция и европейски държави.

Информация за далаверите на групата била получена на 29 декември вечерта във Финансовото разузнаване на ДАНС, стана ясно на пресконференцията. Местното ФБР разбрало, че пловдивчанин е създал дружество на 10 декември с капитал от два лева, а на 22 и 23 декември е изтеглил в брой от клон на банка в Пловдив 426 хиляди евро и 486 хиляди евро, които му били преведени от френско дружество. На 30-ти декември са извършени и първите арести. За тях DCNEWS писа при извършването им, но тогава нито от ДАНС, нито от ОДМВР съобщиха каква е причината за задържането на лицата. Повече вижте ТУК!

От доказателствата, събрани по делото до момента, е установено, че в страната ни е действала мащабна схема за изпиране на пари. Арестуваните са регистрирали над 20 фиктивни фирми и от клонове на различни банки са изтеглили в брой суми в особено големи размери – за над 2 милиона евро. Парите били превеждани от чужди фирми по сметките на фиктивните дружества, в повечето случаи регистрирани броени дни преди преводите. Преди това обаче до чуждестранните търговски дружества били изпращани мейли, в които се посочвало, че фалшивите компании имали договорни отношения с тях. За по-сигурно се посочвал и контакт на чужд адвокат, който отивал на място и подписвал договор между българската фиктивна фирма и чуждия търговец. В резултат от чужбина в българска банка се превеждали парите, а в Пловдив сумите се заявявали в някой от банковите клонове и се изтегляли в брой. Вижте повече във видеото:

Преведените в България пари са били теглени в брой от български граждани от октомври до 30 декември 2015 година от над 10 банкови клона. Последните тегления са били заявени за 30 декември и 4 януари, имало предвидени и за 5 и 6 януари, посочиха от прокуратурата. Част от участниците в схемата са задържани именно при опит на теглене на парите.  До момента е установено, че са извършени над 25 финансови операции.

По тази схема са били ужилени над 10 чужди фирми, уточни окръжният прокурор Румен Попов и допълни, че в част от европейските държави вече се провеждат разследвания за банкови измами. По думите на Попов главният прокурор Сотир Цацаров вече е поискал разкриване на банкова тайна на установените до момента лица и търговски дружества, участващи в схемата.

В резултат на проведената на 30.12.2015 г. специализирана операция и съдействието, оказано на българските правоохранителни органи от партньорски служби на държави-членки на ЕС, е предотвратено изтеглянето на още 5 милиона евро.

В схемата са участвали хора от най-различен социален статус. При задържането на един от тях в него е намерена голяма сума пари – 23 хиляди лева. Това била комисионната от превода, която оставала за него. Разследващите проверяват дали в схемата са намесени и висши банкери. В момента е обявен за издирване Георги Георгиев, който е един от главните действащи лица в схемата. Повече вижте ТУК.

Уведомени са дипломатическите представителства на засегнатите държави по линия на международния обмен и Националното бюро на България в Евроджъст е регистрирало казуса. От прокуратурата обаче отказаха да съобщят кои са другите държави освен Франция, в които има ужилени фирми. Днес френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан се срещна с окръжния прокурор Румен Попов, за да му благодари за отлично проведената операция.

 

Подобни статии

Top