Пловдивчани наблюдаваха водолюбиви птици по Марица

c9196d77-2ef5-4ed5-aef1-0776634e7b0e

Пловдивчани имаха възможност да наблюдават водолюбиви птици с бинокъл и зрителна тръба по поречието на река Марица в района на Пешеходния мост. През оптичните уреди успяха да се видят екземпляри от видовете малък и голям корморан, зеленоглава патица, малък гмурец и зеленонога водна кокошка. Водолюбивите създания се радват на спокойствие в градската среда и на добри климатични условия.

Инициативата бе на сдружение „Зелени Балкани“ и се осъществи със съдействието на експерти от РИОСВ – Пловдив по повод Световния ден на влажните зони (2 февруари).

Близо 30 вида водолюбиви птици живеят по поречието на Марица. Сред тях са голям и малък гмурец, лиска, земеродно рибарче, чапли, малък и голям корморан, зеленоглава патица и др. В момента все още може да се видят зимни бърнета, които мигрират от Северна Европа в България. Когато настъпва пролетта, те отново отлитат за Северна Полша, Германия, Литва, Латвия и Русия.

Установено е, че пашуването на гъски в житни ниви, намиращи се около влажни зони води до увеличаване на добивите от тях. През последните години обаче се наблюдава тенденция на намаляване на водолюбивите птици в района на Пловдив, най-вероятно поради засушаване и топлите зими, а не на последно място и заради набези от бракониери. Затова е изключително важно да се опазват тези видове птици и техните местообитания.

Тази вечер от 18:00 часа в Природонаучния музей в Пловдив почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова и директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров ще открият изложба под надслов: „Климат. Промени. Знание. Актуални новини от света на науката за климата“, след което ще бъде излъчен филма „Солта на земята“. Утре по същото време се организира прожекция на филм в защита на влажните зони, инициирана от WWF и ФПС „Зелени Балкани“.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top