Пловдивчани отделят средно 1000 лв. за почивка в чужбина

Пловдивските туроператорите не отчитат отлив на български туристи от Гърция заради кризата в южната ни съседка. Една от причините е, че почивките са предварително организирани и платени. Въпреки ограничението на гърците за теглене на големи суми от банкомати, представителите на туристическия бранш не са обезпокоени, защото според тях много от българите предпочитат да носят в себе си пари в брой.

Според представителите на туроператорите съотношението цена-качество в Гърция превъзхожда това, което се предлага в България. Най-често пловдивчани избират едноседмични почивки в южната ни съседка, а цената е водеща при избор на дестинация.

Наблюденията са, че голяма част от семействата отделят средно по хиляда лева за ваканция. Предпочитани дестинации в последните години са Лефкада, Закинтос и Санторини.

„Това е един остров, който е в десетката в света. Държи едно от първите места и се посещава всяка година от най-малко 10 хиляди туристи от Европа и Азия. Наистина е много актуален като дестинация“, коментира туроператорът Ани Димова.

Заради нарасналия интерес много от туристическите фирми предлагат вече и тридневни почивки в чужбина. Ваканция от петък до неделя в Кавала струва 160 лева и е предпочитана от пловдивчани, които нямат дълга отпуска. Димова съветва хората, които правят сами резервациите си, да бъдат внимателни.

„Понякога остават излъгани. Специално например при booking системата хотелиерът описва хотела. Примерно на какво разстояние се намира от плажа и се получават разминавания, обясни Димова.

Хотелите в Гърция и Турция са пълни през юни и септември заради по-ниските цени, които се формират и от ранното записване. В чужбина морето е най-скъпо през юли и август. Наблюдението на туроператорите е, че пловдивчани не търсят услугите на специализираните фирми за почивка в България.

Подобни статии

Top