Пловдивчани плащат по-нисък данък МПС от догодина

pic_3706

Данъкът на най-масово използваните автомобили в Пловдив ще бъде намален, категоричен е кметът Иван Тотев. Те са близо 120 000 от общо 136 000 регистрирани в града. Намалението ще засегне основно три класа автомобили, с мощност до 110 киловата на двигателя.

Предвижда се и понижение на данъка за товарните камиони. Очаква се след седмица да бъде съобщен точният процент на промяната, която ще влезе в сила през 2016 година.

Няма да има промяна в данък МПС за най-скъпия клас автомобили, които са около 9 000, регистрирани в Пловдив. Данъкът за най-ниския клас коли, които в града са около 4 000 също остава на нивата от тази година.

Ден след предложението на Дани Каназирева за сваляне на таксата между 10 и 25 % в зависимост от мощността на автомобилите, градоначалникът заяви, че очаква експертен подход, защото „емоционалното говорене пречи”.

„Всяка една политическа сила, която иска промяна в политиката на община Пловдив в случая намаляване на данък трябва да излезе с конкретна разписана експертиза. Да се оцени какво се случва, колко да бъде намалението, откъде общината ще компенсира това намаление и дали няма да ощетим работата на общината през следващите 4 години,” каза Иван Тотев.

Той очаква от политическите партии предложение за конкретни ставки и начин за компенсиране на приходната част на бюджета. Близо 15 милиона лева се събират от данък МПС за 1 година.

Или кое от намеренията на Община Пловдив като политики да отпадне, или да бъде минимизирано. Дали да отрежем социалните услуги, дали да увеличим билетите в градския транспорт, дали да увеличим таксите в детските градини. Кое точно да бъде нещото, което да компенсира това намаляне на бюджета,“ добави още кметът.

Тотев коментира и темата за билети в градския транспорт :

„Няма да има билет , който да бъде с по-висока цена от тази, която има в настоящия момент”, заяви той и допълни, че очаква намаление на цената на услугата с въвеждането на единна цена за смяна на автобуси.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top