Пловдивчани поискаха нов живот за тютюневите складове (СНИМКИ)

Да направим така,че тютюневите складове да заживеят нов живот. Тази теза беше обединяваща за всички, които присъстваха на дебата за бъдещето на емблематичните за Пловдив сгради, повечето от които са празни и полуразрушени.

Инициативата за общественото обсъждане е  на Общинска фондация „Пловдив  2019“ и е стъпка в развитието на проекта Тютюневият град, който е част от клъстъра Градски мечти.

Проектът Тютюневият град е много важен, защото не бива да загубим това богатство на Пловдив, подчерта изпълнителният директор на ОФ „Пловдив 2019“ Валери Кьорлински.

Тютюневите складове не могат да бъдат вече само арт зона, категорична е Пенка Калинкова, автор на проекта.

В тези складове могат да се случат много неща, но най-важното е да ги запазим за поколенията, да запазим идентичността на мястото, защото това ,което Пловдив има, е уникално и не бива да го губим, коментира арх. Мария Стоянова .Според нея най-големият проблем е,че тютюневите складове са частна собственост.

Повечето от  присъстващите в залата бяха категорични, че за да се запази духът на сградите трябва да се търси публично и частно партньорство.

Имаше предложения в складовете да се премести цялата общинска администрация, да станат  място за култура, за образование, част от тях да се превърнат в хотели и още много атрактивни идеи.

Следващото обсъждане ще бъде на  19 октомври. Преди това е предвидена среща на  представители на „Пловдив 2019“ и Община Пловдив със собствениците на имоти в района на ул. „Иван Вазов“ и  всички заинтересовани страни.

Подобни статии

Top