Пловдивчани по-близо до галактиката с новия 3D планетариум (СНИМКИ)

planetarium (2)

Първият по рода си 3D планетариум в Пловдив вече е готов. Уникалното съоръжение е част от цялостната нова визия на Регионалния природонаучен музей – Пловдив.

Днес първата прожекция на тема „Галактики” бе представена пред кмета Иван Тотев.

„Такова съоръжение на територията на България и близките държави няма. Изключително иновативно с последни технологии. Тук могат да бъдат прожектирани и други научнопопулярни филми. В него може да се провеждат и уроци по астрономия, физика, които могат да бъдат част от учебния процес на всички пловдивски училища. Входът ще бъде безплатен за всички посетители”, коментира Иван Тотев.

„Имаме възможност да показваме картите на Земята и планетите, които директно сваляме от НАСА. Имаме 5 шоу програми, които могат да гледат гостите. Една от тях е и с дублаж на български“, съобщи директорът на музея д-р Огнян Тодоров.

3D планетариумът разполага с 50 седящи места. Диаметърът на съоръжението е 8 метра.

Стойността на ремонтните дейности по новия облик на Регионалния природонаучен музей е над 1 600 000 лв. Освен 3D планетариума, вече са напълно готови и трите други модула в музея: аквариумът, терариумът и морският аквариум.

На финален етап е изграждането и на купола за пеперуди. След две седмици Регионалният природонаучен музей ще отвори врати за посетителите си.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top