Пловдивчани протестират с жива верига около съборения тютюнев склад

С жива верига пловдивчани ще протестират днес срещу събарянето на емблематичния тютюнев склад зад Автогара Юг. Припомняме, че вчера старинната сграда бе съборена, а от нея остана само фасадата. Повече вижте ТУК! Две протестиращи групи обявиха свои събития в социалната мрежа за протеста.

„От години апетитите към тютюневия град са огромни, заради местонахождението на масивните сгради. За съжаление, откакто някои бяха продадени с инвестиционни намерения, надеждата за реставрирането и опазването на това културно наследство намалява все повече“, се казва в призива на Зелените в Пловдив.

„На ул. „Одрин“ 8 е един от най-красивите складове, за който е имало процедура да бъде обявен за културен паметник. Вследствие на техническа грешка, обаче за такъв е обявена друга сграда в съседство. Грешката трябваше да бъде поправена в началото на идната седмица и бе упоменато Община Пловдив да не дава разрешение за събаряне на склада. Какво се оказа – разрешение за събарянето Общината е издала още на 2 февруари и най-безцеремонно четирите почивни дни бяха използвани от собственика за постигане на отдавна желаната цел – събаряне. Сакън да не влезе в сила новият статут.

Все пак в Пловдив още има хора, на които им пука за облика на града. Ако и Вие сте сред тях, елате утре в 8.30 на място, за да покажете, че сте ПРОТИВ унищожаването на този склад“, призовават Зелените.

В мрежата е публикуван още един призив за жива верига и флашмоб край склада. В него протестиращите се заиграват с мотото на фондация „Пловдив 2019“ –  „Заедно“.

„Да се съберем утре рано, за да проследим развитието на събитията от днескашния ден по събаряне сградата на тютюневия склад на ул. Одрин 8 (от северната страна на Автогара Юг).

Поради нерегламентираните действия, проведени в почивен ден, без наличието на информационни табла, без задължителните мерки за безопасност на труда, нашето гражданско любопитство беше подбудено да зададе и отговори на редица въпроси.

Информационното затъмнение е красноречив и пошъл подход, особено в контекста на Пловдив 2019 / Plovdiv 2019. Отворени сме за дебат. И за едно сутрешно кафе #заедно“, призовават организаторите.

Очаква се на място днес да пристигнат и представители на Министерство на културата. Междувременно снощи в Интернет бяха разпространени видеоклипове, които показват, как се изтегля тежката техника от обекта.

Снимка: Фейсбук

 

Подобни статии

Top