Пловдивчани против сеч на Античния (СНИМКИ)

Живеещи около Античния театър и други пловдивчани сигнализираха, че предстои да бъдат изсечени дърветата в северната част на историческия обект. Причината е започналото строителство на билетен и информационен център. Проектът е на стойност 300 хиляди лева и се финансира съвместно от програма „Красива България“ и Община Пловдив.

Строежът на съвременен билетен и информационен център вече е започнал, а строителната площадка е оформена от понеделник. Възрастна съседка разказа, че преди на същото място е имало тоалетни за посетителите на Античния театър. Сега те са преместени, теренът е заграден с мрежа, а до него, по слухове, ще бъде изградена триетажна сграда. Жената изрази опасение, че постройката ще закрива емблематичния „замък” на върха на Таксим тепе, а най-голямата тревога е, че ще бъдат унищожени дърветата, които хвърлят сянка в района.

Ще бъде премахнато и сегашното кафене. В съседство с двата нови центъра обаче ще бъде изградено ново кафене. То е заложено в проекта, финансиран по програма „Красива България”.

Строител на обекта е асеновградска фирма, която спечели обществената поръчка за реконструкция на Зоологическата градина, видя репортер на DCNEWS. Засега те само разчистват наоколо, все още не е поставена и информационна табела за начало на строителните дейности.

Проектът за изграждане на двата центъра е пореден етап от реконструкцията на Античния театър. От общината припомниха, че идеята е древната сцена да се превърне във все по-привлекателно място за туристите. Общата стойност е около 1.5 мил. лева, а реализирането му ще се осъществи през следващите 2-3 години.

Подобни статии

Top