Пловдивчани се наредиха за безплатно чуждоземско гурме на кулинарен фест (СНИМКИ И ВИДЕО)

kulinaren fest (2)

Безплатни ястия от различни точки на света похапнаха днес пловдивчани, които дойдоха на откриването на първия по рода си Международен кулинарен фестивал под надслов „България посреща вкусовете на света“. Пловдив е един от седемте български градове – домакини на феста, който се организира от Министерство на туризма, Международен женски клуб и 18 чуждестранни посолства у нас. Целта е кулинарните традиции, обичаи и многообразието на културите по света да бъдат събрани по едно и също време в България.

Представители на 9 държави, а също и на Пловдив и областта, демонстрираха националната си кухня. Сред тях бяха Румъния, Индонезия, Индия, Израел, Великобритания, Дания, САЩ, Венецуела, Мексико и България. Специален щанд показа пловдивската кухня и храна. На нея местни хлебари и сладкари демонстрираха майсторлъка си.

Кметът Иван Тотев и представители на дипломатическите мисии на Индия, Индонезия, Мексико и Румъния откриха фестивала.

Веднага след откриването, ансамбъл „Тракия“ поздрави гостите, а след това започнаха дегустациите. Много пловдивчани се включиха в масовото похапване на индонезийска, индийска, венецуелска, датска, мексиканска, румънска и разбира се българска кухня, се наредиха пред щандовете да „дегустират“ характерните и не толкова за българина ястия.

Мексиканска тортиля, характерни за Мексико сосове и истинско древно мексиканско сомбреро показа мексиканецът Луис Монтеро Палма. Оказа се,че той говори перфектен български и от 30 години живее в България. Дошъл да учи металургия тук, станал инженер, задомил се у нас, после се развел и се оженил отново. „И двете ми жени, както и децата ми са българи“, пошегува се Луис. Той обясни, че представя културата на ацтеките и маите, но най-вече традиционните мексикански вкусове.

„Мексико е далечна страна, нямаме посолство тук, но наскоро мексиканската храна започна да навлиза и в България чрез мексикански фирми, които стъпват на тукашния пазар. Царевичният чипс е много важен за нас, защото и царевицата за мексиканците е божествена култура. Лютото се яде всеки ден у нас, боб и текила – ако искате ще ви сипя“, гостоприемно покани репортерите Луис.

Специална кулинарна демонстрация бе подготвил и известният  шеф Росен Чакъров, който направи пълнени картофи с лук. Ястието уважиха много от присъстващите, а се оказа, че то се приготвя изключително лесно и бързо.

На специални щандове ще се продават сувенири, изработени от пловдивски деца, които могат да бъдат закупени с благотворителна цел. Приходите от благотворителния базар, както и средствата от символичната входна такса ще бъдат предоставени в подкрепа на Фондация „Искам бебе“ – клон Пловдив, която подпомага двойки с репродуктивни проблеми.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top