Пловдивчани се наредиха за безплатно чуждоземско гурме на кулинарен фест (СНИМКИ И ВИДЕО)

Безплатни ястия от различни точки на света похапнаха днес пловдивчани, които дойдоха на откриването на първия по рода си Международен кулинарен фестивал под надслов „България посреща вкусовете на света“. Пловдив е един от седемте български градове – домакини на феста, който се организира от Министерство на туризма, Международен женски клуб и 18 чуждестранни посолства у нас. Целта е кулинарните традиции, обичаи и многообразието на културите по света да бъдат събрани по едно и също време в България.

Представители на 9 държави, а също и на Пловдив и областта, демонстрираха националната си кухня. Сред тях бяха Румъния, Индонезия, Индия, Израел, Великобритания, Дания, САЩ, Венецуела, Мексико и България. Специален щанд показа пловдивската кухня и храна. На нея местни хлебари и сладкари демонстрираха майсторлъка си.

Кметът Иван Тотев и представители на дипломатическите мисии на Индия, Индонезия, Мексико и Румъния откриха фестивала.

Веднага след откриването, ансамбъл „Тракия“ поздрави гостите, а след това започнаха дегустациите. Много пловдивчани се включиха в масовото похапване на индонезийска, индийска, венецуелска, датска, мексиканска, румънска и разбира се българска кухня, се наредиха пред щандовете да „дегустират“ характерните и не толкова за българина ястия.

Мексиканска тортиля, характерни за Мексико сосове и истинско древно мексиканско сомбреро показа мексиканецът Луис Монтеро Палма. Оказа се,че той говори перфектен български и от 30 години живее в България. Дошъл да учи металургия тук, станал инженер, задомил се у нас, после се развел и се оженил отново. „И двете ми жени, както и децата ми са българи“, пошегува се Луис. Той обясни, че представя културата на ацтеките и маите, но най-вече традиционните мексикански вкусове.

„Мексико е далечна страна, нямаме посолство тук, но наскоро мексиканската храна започна да навлиза и в България чрез мексикански фирми, които стъпват на тукашния пазар. Царевичният чипс е много важен за нас, защото и царевицата за мексиканците е божествена култура. Лютото се яде всеки ден у нас, боб и текила – ако искате ще ви сипя“, гостоприемно покани репортерите Луис.

Специална кулинарна демонстрация бе подготвил и известният  шеф Росен Чакъров, който направи пълнени картофи с лук. Ястието уважиха много от присъстващите, а се оказа, че то се приготвя изключително лесно и бързо.

На специални щандове ще се продават сувенири, изработени от пловдивски деца, които могат да бъдат закупени с благотворителна цел. Приходите от благотворителния базар, както и средствата от символичната входна такса ще бъдат предоставени в подкрепа на Фондация „Искам бебе“ – клон Пловдив, която подпомага двойки с репродуктивни проблеми.

 

Подобни статии

Top