Пловдивчани създават графики и рисуват върху моливи на 24 май в „Капана“

В Деня на славянската писменост и култура ателие „Дърводелие“ в пловдивския квартал „Капана“ ще смени дейността си за един ден и ще срещне посетителите си с класически техники на високия печат и художничката Милица Стефанова.

Милица е родена в Пловдив, завършва АМТИИ в Пловдив и в момента учи „Анимационна режисура“ в София. Наред с работата си като дизайнер, тя успява и да създава картини и в рамките на „Графики в Капана“ ще бъде подредена и нейната втора самостоятелна изложба.

Техниките, които ще бъдат  представени са линогравюра, ксилография, релефна гравюра на метал, металография, фотоцинкография, галванопластика и гумен печат.

Венелин Драганов, създателят на „Дърводелие“ , е избрал да нарече творческото събитие „Графоделие“, а всеки, който има желание да опита и да разгърне уменията си, е добре дошъл да опита.

На място ще имате всичко необходимо, за да се развихрите и творите с избрана от вас техника. За тези, които искат само да изпробват и опознаят класическия печат ще има подготвени клишета, които да отпечатат, а за тези с по-силен творчески порив ще има всички условия да развихрят въображението си и да покажат таланта си.

Готовите произведения ще можете да отнесете със себе си веднага или да ги оставите в ателието за няколко дни, за да изсъхнат, след което да си ги вземете. Единствената молба на властелинът на дървото Венелин, е да се обадите и запишете предварително, тъй като добрата организация е много важна част от творческия процес.

„Нарисувай си молив“ е другото любопитно събитие, което „Дърводелие“ ще предложи на посетителите си и което също е изцяло обвързано с празника.

Венелин сам ще подбере моливи, ще свали оцветяванията им, за да остане само дървената основа и всеки сам ще може да твори върху пособието. Дали ще рисувате или гравирате, важното е да създадете молив, който да ви изразява най-добре.

„Моливът е най-доброто средство за писане. Един подходящ молив, гума и празна тетрадка можеш да използваш много дълго време“, смята Венко.

 

 


Подобни статии

Top